• 0

Putin poručio na paradi: Rusija će činiti sve što je potrebno da jača svoj vojni potencijal

Ruski predsednik istakao je da su pouke iz Drugog svetskog rata i dalje aktuelne

  • 0

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je u govoru na Paradi pobede na Crvenom trgu da su pouke Drugog svetskog rata i dalje aktuelne i da će Rusija činiti sve što je potrebno da jača svoj vojni potencijal. On je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da formira jedinstven sistem bezbednosti, kako bi se suprotstavila pretnjama.

Čestitajući Dan pobede kao "dan pobede i tuge", ruski predsednik je rekao da je u istoriji Rusije bilo mnogo herojskih podviga, ali da Pobeda nad nacizmom zauzima posebno mesto.

- Sa svakom godinom osećamo moć velikog podviga i trijumfa našeg naroda. Upravo je on odbranio domovinu i postao glavni oslobodilac naroda Evrope - rekao je Putin učesnicima Parade.

Kako je naglasio, drskoj sili nacizma pokorile su se mnoge države, a mislili su da mogu za nekoliko nedelja da pregaze i Sovjetski Savez - hiljadugodišnju istorijsku Rusiju - nije im uspelo.

Vojna parada u Moskvi

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima ruskog predsednika, pobedu u Drugom svetskom ratu kovao je čitav narod, borili su se do poslednjeg, a vojnička poruka "umiremo, ali se ne predajemo" nije zaboravljena. Polovina boraca, kako je istakao, nije imala više od 25 godina.

- Vojnici nisu žalili život za slobodu zemlje. Nikada nećemo zaboraviti njihovu hrabrost i samopožrtvovanje - poručio je Putin.

On je podsetio na velike bitke kod Staljingrada, Kurska, borbe kod Smoljenska, Odese, Sevastopolja, blokadu Lenjingrada.

- Da, posle verolomne invazije neprijatelja na našu teritoriju bilo je i poraza i gubitaka, ali to nije slomilo Rusiju - dodao je ruski predsednik.

Vojna parada u Moskvi

Foto: Tanjug/AP

Naglasivši da su pouke prošlog rata aktuelne, on je istakao da će Rusija činiti sve da osigura vojni potencijal zemlje i prestiž ratne službe i branilaca otadžbine.

Istovremeno, Rusija je otvorena za saradnju sa svima koji su spremni da se suprostave ekstremizmu i terorizmu, rekao je Putin i pozvao međunarodnu zajednicu da formira jedinstven sistem bezbednosti, kako bi se suprotstavila pretnjama.

- Ništa nismo zaboravili i sveto odajemo poštu podvigu vojnika Pobede. Slava narodu pobediocu - zaključio je Putin.

Video: Crveni trg odzvanja od koraka slavne ruske vojske

(Telegraf.rs/Sputnik)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima