≫ 

Peskov je Putinov portparol i čovek od velikog poverenja: Ženio se tri puta, vodi luksuzan život, a javnost i danas priča o njegovom satu vrednom 670.000 dolara

Navkova i Peskov vode luksuzan život, zbog čega su bili meta kritika ruskih opozicionih lidera, posebno nakon glamuroznog venčanja 2015. godine

  • 3

O životu ljudi bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa malo zna, ali s vremena na vreme u javnost izađu zanimljive informacije. Pojedinici potiču iz dobrih porodica, čiji su roditelji takođe služili državi, pa su oni odlučili da nastave istim putem. Takvu životnu priču ima i njegov portparol Dmitrij Peskov, ali ono što mnogima upada u oči jeste njegov luksuzni život.

Dmitrij Peskov je ruski diplomata i prevodilac. Od 2000. godine radi kao portparol ruskog predsednika Vladimira Putina. Rođen je u Moskvi 1967. godine. Njegov otac Sergej je bio sovjetski diplomata u Pakistanu.

Godine 1989. Peskov je diplomirao na Instutu azijskih i afričkih zemalja na Univerzitetu u Moskvi, a specijalizovao se za istoriju i istočne studije. Iste godine pridružio se sovjetskom ministarstvu spoljnih poslova.

Potom je 1990. godine počeo da radi u sovjetskoj ambasadi u Ankari u Turskoj, kao administrativni asistent. Kasnije je postao ataše i treći sekretar ambasade.

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Rusija Moskva / Srbija Dmitrij Peskov govori tečno čak četiri jezika Foto: Tanjug/AP

Godine 1994. je prebačan da radi u ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi. Dve godine kasnije se ponovo vraća u Ankaru, a kasnije postaje i prvi sekrater tamošnje ruske ambasade.

Onda se 2000. godine vratio u Rusiju i počeo je radi u pres službi ruskog predsednika. A onda je od aprila iste godine postao portparol Vladimira Putina.

Onda je radio kao portparol ruskog premijera od 2008. godine, a onda kada je Putin ponovo postao predsednik vraća se na poziciju portparola ruskog lidera.

Peskov tečno govori ruski, engleski, turski i arapski jezik.

Vladimir Putin, Dmitry Peskov, Sergey Lavrov, Yuri Ushakov, Jurij Ušakov Peskov za Putina radi već skoro dve decenije Foto: Tanjug/AP

PRIVATNI ŽIVOT

Što se tiče njegovoj privatnog života, Peskov se ženio tri puta i ima petoro dece. Trenutno je u braku sa Tatjanom Navkom olimpijskom šampionkom u umetničkom klizanju, sa kojom ima i ćerku.

Venčali su se u avgustu 2015. godine posle njegovog razvoda od druge supruge.

Tokom venčanja Peskov je uslikan kako nosi sat vredan 670.000 dolara, a čija cena premašuje novac koji Peskov zaradio za sve godine koliko služi svojoj državi.

Kada je ovo otkriveno javnost se digla na noge, a Peskov je tada odgovorio da mu je taj sat kupila supruga.

Par ima decu iz prethodnih brakova i zajedničku ćerku koju su dobili u avgustu 2014. Porodične praznike provodili su na Maldivima, Dubaiju i francuskom skijalištu Kurševel.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni neretko je postavljao pitanje bogatstva para Navka-Peskov, posebno nakon što je 2015. objavio da je portparol Kremlja sa suprugom otišao na Medeni mesec na najskuplju jahtu na svetu.

Njegova ćerka Elizaveta Peskova je osigurala je posao pripravnika u zakonodavnom telu Evropske unije.

Elizaveta Peskova Elizaveta Peskova, ćerka Putinovog portparola Foto: Instagram/ stpellegrino

Desničarski francuski poslanik Emeri Šoprad koji ju je zaposlio u svom kabinetu, rekao je da je ona pripravnica koja studira pravo i međunarodne odnose u Francuskoj, preneo je AP.

- Evropski parlament je potvrdio ugovor i sve procedure su ispoštovane - rekao je Šoprad, dodajući da kritike dolaze iz rusofobnih krugova.

PRELEPA BOGATA SUPRUGA TATJANA

Tatjana Navka, supruga portparola Kremlja Dimitrija Peskova, vlasnica je bogatstva većeg od deset miliona dolara, a trenutno uređuje vilu na obali reke na ekskluzivnom delu Moskve, otkriva "Gardijan".

Navkova i Peskov vode luksuzan život, zbog čega su bili meta kritika ruskih opozicionih lidera, posebno nakon glamuroznog venčanja 2015. godine. Navka je inače bivša šampionka u umetničkom klizanju. Osvojila je zlato za Rusiju na Zimskim olimpisjkim igrama 2006. godine, a živela je više od jedne decenije u SAD.

Iako je bila bogata i ranije, istraživanje "Gardijana" i "Centra dosije" čiji je osnivač nekada najbogatiji čovek u Rusiji, a sada biznismen u egzilu Mihail Hodorkovski, pokazalo je da su sredstva kojima raspolaže i koja troši, daleko veća od prijavljenih.

U oktobru 2014. godine, Navka je kupila imanje u elitnom naselju Tretia Okhota u oblasti Rubleovka, šumskom području zapadno od Moskve koje je dom ruskog predsednika Vladimira Putina, ali i mnogih drugih pripadanika vladajuće elite u zemlji.

Tatiana Navka, Peskov Peskov i njegova supruga Tatjana Foto: Profimedia

Imovina koju je kupila Navka u decembru 2012. godine ponuđena je na prodaju za 15.6 miliona dolara, ali dokumenti u koje su imali uvid "Centar dosije" i "Gardijan" pokazuju da ju je bivša klizačica 2014. godine kupila za samo 300 miliona rubalja odnosno 7.1 milion dolara. Tačnije, sa 8,5 miliona dolara popusta.

Vilu je Navka opremala od 2013. godine do 2015. godine, konsultujući svog supruga za sve - od opreme za vežbanje do izbora eko-sauna. Kako navodi britanski list, samo predmeti naručeni sa Kipra koštali su više od 500.000 evra.

Kao prodavac imovine naveden je Timur Kaldarov, malo poznata ličnost u ruskoj javnosti koji prema tamošnjim medijima vodi dobrotvornu fondaciju za sport i umetnost.

Kaldarov, koji radi za "Metaloinvest", rudarsku kompaniju u vlasništvu Usmanova, tvrdi da je novac njegov. Takođe, on tvrdi da je upoznao Navku pre njenog drugog braka sa Peskovim, kada je njegova ćerka želela da se okuša u umetničkom klizanju.

Navodno, ne seća se imena poznanika koji ih je upoznao. Kuću je prodao, kao je objasnio, jer je postala "suviše mala za njegovu porodicu", ali tvrdi da nije bilo posebnog popusta. I Navka je rekla da je kupila imovinu prema tržišnim cenama, u vreme kada su cene nekretnina "počele da padaju".

Pre kupovine kuće u februaru 2014, Navka je otvorila tri bankovna računa u Švajcarskoj, pokazuju dokumenti. Takođe, osnovala je ofšor kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Ta kompanija "Karina Global" pominjala se u Panamskim papirima, ali je ona u to vreme negirala da ima bilo kakve ofšor kompanije ili račune.

Kuća u Tretia Okhota nije jedina luksuzna imovina koju poseduje. Ona ima i luksuzni stan u centru Moskve vredan četiri miliona dolara, koji joj je dat od strane države kao nagrada za sportske uspehe. Takođe, Navka ima i dva miliona dolara vredan stan u predgrađu Moskve.

Tokom 2015. godine uzela je u zakup na 49 godina od gradskih vlasti u Moskvi paviljon VDNkH gde je planirala da pravi klizalište i sportsku arenu. Projekat nikada nije realizovan, rekla je Navka. Na spisku njene imovine je i mali stan u krimskom odmaralištu Jalti.

VIDEO: Peskov se nalazi u Putinovoj blizini u svakom trenutku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA