Urednik Vikiliksa o slučaju protiv Asanža: Prilika da skine ljagu sa imena

On je rekao kako se slučaj rđavo vodi od početka

  • 1

Glavni urednik "Vikiliksa" Kristin Hrafnson smatra da će odluka Švedske da ponovo otvori preliminarnu istragu po optužbama za silovanje protiv osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža dati Asanžu šansu da "skine ljagu sa svog imena".

Hrafnson je u saopštenju naveo da je švedski tužilac Eva-Mari Peršon bila pod "žestokim političkim pritiskom" da ponovo otvori slučaj protiv Asanža.

On je, takođe, ocenio da se slučaj rđavo vodi od početka, prenosi AP.

Državno tužilaštvo Švedske objavilo je ranije danas da ta zemlja ponovo otvara preliminarnu istragu po optužbama za silovanje protiv osnivača Asanža, što je potvrdio i njegov švedski advokat na državnoj televiziji SVT.

Prema tvrdnji tužilaštva "okolnosti sada dozvoljavaju izručenje u Švedsku iz Velike Britanije" u kojoj se Asanž sada nalazi u zatvoru, nakon hapšenja prošlog meseca u Londonu, pošto mu je ambasada Ekvadora nakon sedam godina ukinula azil.

džulijan asanž, vikiliks, velika britanija, suđenje, london Foto: Tanjug/AP

Svetske agencije navode da je Eva-Mari Peršon, zamenica direktora za javna suđenja, kazala na konferenciji za medije da će "nalog za izručenje biti upućen ukoliko švedski sud utvrdi da ima osnova za Asaanžovo pritvaranje u odsustvu", da će "tužilac izdati takozvani evropski nalog za hapšenje" i da će na britanskim vlastima biti odluka da li je prioritet izručenje Asanža švedskim ili američkim vlastima.

Per E. Samuelsen, švedski advokat osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža izjavio je da je "veoma iznenađen" odlukom švedskog tužioca da ponovo otvori preliminarnu istragu po optužbama za silovanje protiv Asanža.

On je rekao da je njegov klijent nevin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antiķ

    25. februar 2020 | 14:01

    Sent Asanž, jedina svetla tačka zapadne civilizacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA