• 1

Guvernerka Alabame potpisala najstrožiji zakon u SAD

Američka federacija za planirano roditeljstvo zarekla se da će da ospori zakon na sudu

  • 1

Guvernerka Alabame Kej Ajvi potpisala je zakonski predlog kojim se zabranjuju skoro sve vrste abortusa u toj saveznoj državi, a lekarima koji bi izvršili tu intervenciju preti doživotni zatvor.

- Za brojne pristalice ovog zakona, radi se o snažnom testamentu o dubokom ubeđenju Alabamaca da je svaki život dragocen i da je svaki život sveti poklon od Boga - poručila je republikanska guvernerka u saopštenju.

Zakonodavci u toj jugoistočnoj američkoj saveznoj državi usvojili su zakonski predlog u utorak, čime su pokrenuli pravnu bitku o meri koja je sada postala najstrožiji zakon o abortusu u SAD, prenosi Glas Amerike.

Američka federacija za planirano roditeljstvo zarekla se da će da ospori zakon na sudu.

Alabama, abortus, pobačaj, Kej Ajvi

Abortus je dozvoljen samo u jednom slučaju Foto: Tanjug/AP

Senat Alabame, u kojem većinu čine republikanci glasao je sa 25 glasova "za" i šest "protiv" da se izvođenje abortusa u bilo kojem stadijumu trudnoće proglasi prekršajem kažnjivim sa do 99 godina ili doživotnim zatvorom za onog koji ga sprovodi, ali žene koje bi tražile ili se podvrgle abortusu, ne bi bile kažnjene.

Jedini izuzetak za prekid trudnoće bio bi ukoliko je zdravlje žene ozbiljno ugroženo.

Senatori su odbacili pokušaj da se u zakonski predlog doda izuzetak za slučaj silovanja ili incesta.

Oni koji podržavaju zakon kažu da je on napisan tako da pokrene zakonsku proceduru, koja bi mogla da dovede do toga da Vrhovni sud SAD ukine istorijsku odluku iz 1973. godine, kojom je na federalnom nivou legalizovan abortus.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Mlj1228

    Takav zakon bi dobrodošao u Srbiji, kako bi se izbegla, bar donekle, "bela kuga". Žene isto treba kažnjavati ako nastoje da tajno abortiraju, stim da su zdrave, i da ne postoji opasnost po njihovo zdravlje ili novorođenčeta, a normalno i izvršitelje. Zastarelo je to opravdanje, kako ne može čuvati decu zbog bede, a mogu sve te" lepotice" trošiti na šminku i skupu garderobu, kao i na razne provode.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima