• 1

Srbin prvi otvorio Akademiju šaha na Malti: Za dva meseca, okupilo se 13 pasioniranih članova

Od njih 13 pet su Srbi koji žive na Malti

  • 1

Dušan Đokić (22) iz Male Plane kod Prokuplјa, koji već nekoliko godina živi na Malti uspeo je da ostvari svoj san i otvori prvu Šahovsku akademiju u ovoj državi. Iako Đokić skromno kaže, da to nije neka posebna vest, iza ovog njegovog postupka stoji puno rada, želje i odricanja. Akademija se zove "Đokić" i za dva meseca od osnivanja već ima 13 članova, među kojima je pet Srba koji žive na Malti. Sedište joj je u Valeti, glavnom gradu Malte.

- Šah je oduvek bio moja ljubav. U srednjoj školi sam učestvovao na školskim takmičenjima kao učenik prokupačke Tehničke škole "15. maj" . Posle škole došao sam ovde da radim, ali sam nastavio da igram šah. Od prvog dana sam želeo da otvorim akademiju - kaže Đokić.

Dušan Đokić

Foto: Privatna arhiva

I put nije bio lak. Za četiri godine na Malti uspeo je da uđe u maltešku šahovsku federaciju, poostane njihov trener i sudija.

- To su sve bili preduslovi da otvorim akademiju. Ovde ima šahovskih klubova, ali ne i akademija - dodaje ovaj mlad, ali uporan čovek.

Na akademiji posle časova, skupe se rekreativni igrači koji igraju međusobno. Đokić kaže da tu neće stati. Sada ima novi cilj da organizuje takmicenja i da napravi ekipu sa kojom cu ići po svetu da igraju turnire.

Kako je do sada sve svoje cilјeve ostvario, ne sumnjamo da će i ovaj. Jer, reč je o mladom čoveku koji zna šta želi i ne odustaje. Kaže da mu je porodica velika podrška i da bez toga sigurno ne bi ništa uspeo....Pomalo mu nedostaje Srbija, ali zato uvek gde može istakne svoju zemlju i kraj u kojem mu je kako kaže ceo svet.

VIDEO: Radnički imao prvi trening na Malti, Lalatović prokomentarisao duel

(B.R.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima