"Dišem, ali nisam živa. Za najviše 10 dana ću umreti": Tinejdžerka okončala život na način o kome se u Srbiji i dalje polemiše

Umrla je u svom krevetu uz pomoć klinike za asistirano samoubistvo

  • 12

Tinejdžerka (17) iz Holandije, koja je silovana kao dete, okončala je svoj život legalnom eutanazijom u svojoj kući, nakon što su se doktori složili da je njena patnja nepodnošljiva.

Noa Pothoven iz Arnhema umrla je u svom krevetu u nedelju uz pomoć klinike za asistirano samoubistvo, prenosi Independent.

Tinejdžerka je bila napadnuta i seksualno zlostavljana u više navrata, a prvi put kada je imala 11 godina. Navodno je silovana i kada je imala 14 godina.

Nakon toga je patila od posttraumatskog stresnog poremećaja, depresije i anoreksije.

Noa je napisala autobiografiju "Pobeda ili spoznaja", u kojoj opisuje svoju borbu s psihičkim bolestima posle seksualnog uznemiravanja i silovanja koje je doživela u detinjstvu.

Prošle nedelje je na društvenim mrežama objasnila svoju odluku za okončanje života.

- Već duže vreme razmišljam o tome da li ovo da podelim ili ne, ali sam ipak odlučila da to učinim. Možda je ovo iznenađenje za neke, s obzirom na moje pozicije u vezi sa hospitalizacijom, ali moj plan postoji već duže vreme i nije impulsivan. Za najviše deset dana ću umreti. Iscrple su me godine borbe. Već neko vreme ne uzimam hranu i piće i posle mnogo diskusija i analiziranja rešeno je da mi se to dozvoli zbog nepodnošljivih patnji - napisala je ona.

Noa je napisala i da nikada nije imala osećaj da je stvarno "živa", imala je utisak da preživljava.

- Dišem, ali nisam živa - napisala je i zamolila prijatelje i pratioce na Instagramu da je ne odvraćaju od namere, jer je to njena konačna odluka.

- U ovom slučaju, voleti znači pustiti - napisala je.

Prema holandskom zakonu, čak i deca koja imaju samo 12 godina mogu biti eutanazirana, ukoliko to žele, ali samo ako lekar zaključi da su njihove patnje nepodnošljive i da nema izgleda da će skoro prestati.

U Holandiji je 2017. godine 6.585 ljudi odlučilo da na ovaj način okonča život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Robert

    5. jun 2019 | 10:19

    Po meni neispravno. Mislim da bi mozda vremenom se oporavila. Ovako su joj verovatno bubrezi prodati itd.

  • Perica

    5. jun 2019 | 13:20

    A šta da kažu oni koji godinama nemaju šta da jedu širom sveta pa se i dalje bore za život, koji žive u teškim uslovima? Da li i njih treba sve pobiti i olakšati im? Zašto da se muče? Treblo je da se bore za život ove osobe. Vreme leči rane. Kroz 15 godina, život u prirodi, pravilnu ishranu, druženje sa životinjama i normalnim ljudima dobila bi volju za život. Sigurno je da postoje i druge osobe koje su prošle slično iskustvo i danas žive normalnim životom a koje bi mogle da joj pomognu. Anoreksičnih i depresivnih osoba ima mnogo širom sveta ali se one ne uspavljuju.

  • ocajna vest

    5. jun 2019 | 11:09

    Svaki moj komentar prethodnih dana u vezi eutanazije je bio pracen uvredama .A sada pitam sve Vas koji je smatrate blagoslovom gde ste ? Zamislite da je ovo Vase dete ? Svi zakoni zapadnjackih bolnih umova stizu i kod nas pre ili kasnije .Ja bih ovom detetu pomagala do iznemoglosti ,psihoterapije ,lekovi ,socijalizacija,promena sredine ,priroda,zivotinje ...Toliko nacina ! Asistent samoubicama ,Boze me sacuvaj i sakloni ,poslednja vremena definitivno .Meni je tuzno i psa kada uspavaju a ne ljudsko bice ,jos dete .Ko god planira da opet pljune na moje misljenje ,dozvoljavam Vam ali samo uz jedno da pogledate sliku ovog deteta i zamislite da je ne daj Boze Vase .Strasno zaista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA