SAD objavile snimak, Iranci uklanjaju minu: "Ovo je dokaz da su oni napali tanker" (VIDEO)

Brod Revolucionarne garde primećen je u 16.10 po lokalnom vremenu, kako se približava tankeru

  • 8

Američka vojska objavila je video-snimak na kojem se, kako tvrdi, vidi kako iranska Revolucionarna garda uklanja minu koja nije eksplodirala sa jednog od dva napadnuta naftna tankera u Omanskom zalivu

Centralna komanda američke vojske objavila je i fotografiju na kojoj se navodno vidi magnetna mina, koja je pričvšćena za jednu stranu japanskog broda, pre nego što je uklonjena, prenosi Rojters.

Portparol centralne komande Bil Urban rekao je da je brod iranske Revolucionarne garde primećen u 16.10 po lokalnom vremenu, kako se približava japanskom tankeru.

- On je posmatran i snimljen kako uklanja neeksplodiranu magnetsku minu sa ''Kokuka kurejdžesa'' - naveo je Urban u saopštenju, a prenosi Rojters.

Glas Amerike ranije je preneo da su dva naftna tankera oštećena u napadima u Omanskom zalivu nadomak obale Irana - jednom od najprometnijih morskih puteva za prevoz nafte na svetu.

Norveška pomorska agencija saopštila je da su se tri eksplozije dogodile na norveškom tankeru, a prethodno je napadnut tanker u vlasništvu Japana.

Napad na tankere Foto: Tanjug/AP

Americki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran na osnovu, kako je rekao, obaveštajnih podataka o korišćenom oružju.

Teheran je prethodno saopštio da nema veze sa incidentom i da neko pokušava da destablizuje odnose Irana i međunarodne zajednice.

Zbog napada, cena nafte skočila je za četiri odsto. 

Napad na tankere Foto: Tanjug/AP

Iran je odgovoran za održavanje bezbednosti u Ormuskom moreuzu koji spaja Persijski i Omanski zaliv, izjavio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

On je dodao da su optužbe američkog državnog sekretara Majka Pompea da je Iran kriv za napade na dva naftna tankera u Omanskom zalivu "uznemirujuće", javio je iranski državni radio, a prenosi Rojters.

- Mi smo odgovorni za održavanje bezbednosti u moreuzu i mi smo spasili posadu tih napadnutih tankera u najkraćem mogućem vremenu - naveo je Musavi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trle

    14. jun 2019 | 11:36

    Koji su to lažljivci.

  • Nikolas

    14. jun 2019 | 09:58

    OVDE CE BITI STRASNOG RATA -PROKLETSTVO NAFTE SE NASTAVLJA !!! KO IMA NAFTU IMA DA GA NEMA !!!! AMERICKA DEMOKRATIJA MORA DA SPRECI EKOLOSKU KATASTROFU !!!!!!!

  • OPREM DOBRO

    14. jun 2019 | 09:53

    Bolje da su snimili sa P30.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA