• 1

Ko je Bosanac uhapšen zbog napada u Parizu 2015: Hapšen nekoliko puta u BiH, sada je "pao" slučajno

Državljanin BiH je navodno učestvovao u masakru u kom je ubijeno više od 150 ljudi

  • 1

Muškarac iz Bosne i Hercegovine uhapšen je u Nemačkoj zbog učestvovanja u terorističkim napadima u novembru 2015. u Parizu. Iako njegov identitet zvaničnici nisu objavili, Faktor.ba piše da se radi o Adisu Abazu iz Zenice i da je i ranije hapšen u BiH.

On je, kako navodi ovaj portal, hapšen u više policijskih akcija zbog organizovanog kriminala u vezi sa međunarodnim švercom oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dve i po godine zatvora zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme.

Sud BiH je u martu ove godine potvrdio optužnicu kojom ga tereti da je formirao i postupao kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, a da su još četvorica muškaraca postupali kao pripadnici te grupe koja je neovlašćeno, radi sticanja imovinske dobiti, vršila međunarodnu prodaju i prenos opojnih droga.

Adis Abaz, teroristički napad Pariz

Foto: Telegraf

Optuženi su, prema optužnici, nudili na prodaju i radi dalje prodaje, kupovali, držali, prevozili, prenosili i posredovali u međunarodnoj prodaji opojnih droga, slali, isporučivali i na drugi način stavljali u međunarodni promet supstance i preparate koje su propisom proglašene opojnim drogama.

Abaz je, kako se navodi, hapšen i u januaru prošle godine zbog krijumčarenja oružja iz BiH prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU. Abazu je tada određen pritvor, ali je brzo ukinut, te da su mu određene mere zabrane.

Uhapsili su ga pripadnici Federalne uprave policije, kada su objavljeni pretresi na području Srednjebanatskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Germany, Nemačka, podrška, Bataklan, Francuska, Pariz, pucnjava, teroristički napad,  France Paris Shootings, Massacre

Foto: Tanjug/AP

- On je osumnjičen u okviru međunarodne operacije koja se vodi u saradnji sa partnerskim agencijama Republike Slovenije, a sa ciljem otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizovane kriminalne grupe, čiji pripadnici se terete za nabavku i krijumčarenje iz BiH prema Republici Sloveniji, te dalje prema zemljama EU veće količine naoružanja i oružja - saopšteno je tada.

Hapšenje je usledilo nakon što je dvadesetak dana pre toga, na području Slovenije, policija otkrila i zaplenila vozilo bosanskih registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kojem je otkriveno oko 20 automatskih pušaka.

Adis Abaz, teroristički napad Pariz

Foto: Telegraf

Kancelarija javnog dužioca u Drezdenu objavila je da je uhapšen čovek koji je možda učestvovao u napadu u Parizu pre četiri godine.

Kako pišu nemački mediji, policija je u noći sa 19. na 20. jun uhapsila 39-godišnjeg bosanskog državljanina osumnjičenog da je povezan sa terorističkim napadom 13. novembra 2015. godine.

Hapšenje je usledilo u okvoru istrage protiv dvojice bosanskih državljana kod kojih je u prtljažniku automobila pronađeno 17 ručnih bombi. Njihov mercedes je bio parkiran u ulici Bajern, te su uhapšeni za krivično delo protiv zakona o kontroli ratnog oružja.

Adis Abaz, teroristički napad Pariz

Foto: Telegraf

Evropski nalog za hapšenje izdale su belgijske vlasti zbog sumnje da postoji povezanost sa napadom i masakrom u koncenrtnoj dvorani Bataklan u Parizu.

Pogledajte video: Nožem napao dvoje ljudi pre nego što ga je policija ubila ucentru Groznog

(Telegraf.rs/Faktor.ba)

Komentari

  • Mako

    Drage moje Švabe , pa to su vaši prijatelji i došlo vreme da vam zahvale za sve što ste učinili za njih.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima