Evropa "gori": Oboreni rekordi, krenuli su požari, škole zatvorene, a to nije kraj. Biće još toplije

Visoke temperature očekuju se i sutra

  • 4

Nemačka, Poljska i Češka oborile su nacionalne rekorde kada je u pitanju junska temperatura. Toplotni talas koji je stigao iz Sahare doneo je na zapad Evrope ekstremno visoke temperature.

Današnji dan takođe bi mogao i Francuski da donese rekord, on trenutno iznosi 41 stepen i postavljen je 21. juna 2003. godine. Najviša ikad temperatura izmerena u Francuskoj bila je ona iz avgusta 2003. kada je na dve lokacije izmereno 44,1 stepen Celzijusovih.

Mehur iz Sahare doneo je neočekivano visoke temperature, stigao je zvanično juče i trajaće do sutra, a iako Srbija neće da bude na direktnom udaru, i kod nas se danas očekuju veoma visoke temperature.

Drugi delovi Evrope, ako izuzmemo Francusku, oborili su junske rekorde, saopštila je nemačka meteorološka agencija.

U Nemačkoj je najtopliji Košen, nedaleko od poljske granice, gde je izmereno 38,6 stepeni. To je rekord koji je malo viši od prethodnog, odnosno za jednu desetinu, postavljen u junu 1947. na jugozapadu Nemačke.

Toplotni talas Foto: Tanjug/AP

Rađin Podlanski u Poljskoj takođe je dostigao novi rekord i on sada iznosi 38,2 stepena, dok je u češkom gradu Doksani izmereno 38,9 stepeni.

Ipak, u tim delovima se očekuje i dalji porast temperature.

U delovima severoistočne Španije temperatura bi mogla da dostigne 45 stepeni u petak, a španski zvaničnici upozorili su na opasnost od izbijanja šumskih požara.

Objava koja je izazvala najviše pažnje je ona španske meteorološkinje Silvije Laplana koje je napisala da "pakao dolazi".

- Naravno da je leto toplo, ali kada govorimo o talasu koji je toliko intenzivan, koji će verovatno probiti rekorde, onda to nije normalno - navela je ona.

Toplotni talas Foto: Tanjug/AP

I temperature u Velikoj Britaniji su više od očekivanih, do subote bi mogle da iznose 30 stepeni.

Šumski požari su već izbili u Španiji i Nemačkoj. U Kataloniji gori 4.000 hektara zemlje, dok oko 100 hektara gori jugoistočno od Berlina.

Više od polovine francuske teritorije nalazi se pod narandžastim upozorenjem, desetine škola je zatvoreno.

Čak je i u određenim delovima švajcarskih Alpa izmereno 30 stepeni.

Pogledajte video: Ovako se gradska uprava Moskve bori protiv vrućina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dija

    28. jun 2019 | 06:51

    Pročitala sam negde pre više god.da ćemo za koju god nositi skafandere leti i zimi,kao zaštitu od Hladnoće i vrućine

  • RICINUS

    28. jun 2019 | 06:21

    Šta to nije ništa... Pa za vladavinu srpskih vladara milošević tadića leti temperatura su prelazili preko četrdeset i normalno se radilo, puni autobusi bez klime... A ništa bolje nije bilo ni za vreme vladara tita

  • toni

    28. jun 2019 | 09:49

    Ma nista ne gori to samo laza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA