Istorijski dogovor: Evropska unija sklopila jedan od najvažnijih trgovinskih sporazuma svih vremena

Merkosur je južnoamerički trgovinski blok u koji ulaze Argentina, Brazil, Urugvaj i Paragvaj

  • 3

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da je sporazum između EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosura najveći trgovinski sporazum koji je Unija ikada sklopila, i to u vreme sve većih napetosti na tom području, a što ide u prilog zalaganju za trgovinu utemeljenu na trgovinskim načelima, javlja BBC.

Merkosur je južnoamerički trgovinski blok u koji ulaze Argentina, Brazil, Urugvaj i Paragvaj. Sporazum između EU i južnoameričkog bloka je sklopljen nakon 20 godina pregovora.

Predsednik Evropske komisije naglašava važnost ovog dogovora ističuću njegove prednosti za potrošače. Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je izjavio kako je reč o "istorijskom" i "jednom od najvažniji trgovinskih sporazuma svih vremena".

Argentinski sekretar za međunarodne odnose Horasio Rejser rekao je da će ovaj dogovor pokriti tržište s robom i uslugama koje će obuhvatiti 800 miliona potrošača. To će, prema njegovom mišljenju, doneti brojne koristi Argentini poput rasta BDP-a, otvaranja radnih mesta, a privući će i ulagače.

Iz Brazila najavljuju da će se sporazumom ukinuti carine na proizvode poput soka od pomorandže, instant kafe i voća, javlja Rojters. Proizvođači drugih proizvoda poput mesa, šećera i etanola imaće veći pristup EU tržištu putem povećanih kvota, odnosno količina robe namenjenih izvozu.

Prošle godine je EU potpisala sporazum o slobodnoj trgovini s Japanom kojim je obuhvaćeno 600 miliona ljudi.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    29. jun 2019 | 08:33

    Će ga cepamo meso iz Brazila sada još jeftinije.

  • Sima

    29. jun 2019 | 09:00

    Zato je Tramp i optuzio Eu da se gore ponasa prema Americi nego Rusi.Uz zahteve da se americke snage povuku iz nemacke(za sada blage)imacemo interesentnu buducnost...

  • mućki provokator

    29. jun 2019 | 09:18

    Ajde? Srbi kažu, EU se raspada, samo što nije pukla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA