• 2

Prve žrtve vrućine u Italiji, u Španji i Francuskoj bukte požari: Toplotni talas širi strah Evropom

Vlasti u Francuskoj su izdale zabranu vožnje starijih automobila kako bi se malo suzbilo zagađenje izazvano vrućinama

  • 2

Najmanje tri osobe stradale su zbog velikih vrućina u centralnom i severnom delu Italije, dok je u Milanu za 35 odsto povećan broj osoba koje se bolnicama i zdravstvenim ustanovama obraćaju zbog tegoba nastalih usled visokih temperaturaU tom gradu je značajno povećano i korišćenje električne energije zbog rada klima uređaja, zbog čega povremeno dolazi do "zamračenja" prodavnica i restorana, prenosi Rojters.

KAKVO JE STANJE U FRANCUSKOJ?

Sa druge strane, stotine vatrogasaca se bori sa požarima na jugu Francuske, posebno u regionu Gard, gde je registrovano čak 45,9 stepeni i gde je izgorelo oko 600 hektara zemlje i uništene desetine kuća i vozila, saopštile su nadležne službe. U gašenju požara učestvuje 700 vatrogasaca i 10 aviona, a zatvoreno je nekoliko puteva.

Francuska, Pariz, vrućina, visoke temperature

Foto: Tanjug/AP

Francuski mediji preneli su da je uhapšen jedan muškarac zbog izazivanja požara u Gardu.

U Parizu je takođe izmerena rekordna temperatura u ovoj godini, a vlasti su izdale zabranu vožnje starijih automobila kako bi se bar malo suzbilo zagađenje izazvano vrućinama.

Vrucina, vrucine u Parizu, Francuska, toplota

Foto: Tanjug/AP

I ŠPANIJA "GORI"

Širom Španije zabeležene su veoma visoke temperature od čak 43 stepena u pojedinim regionima. U 40 španskih regiona, od 50, na snazi je meteo alarm, dok se razmatra proglašenje ekstremno rizičnog stanja u sedam regiona.

Na severoistoku Španije, u Ðironi, temperatura je dostigla 43,9 stepeni, dok je katalonska vlada saopštila da je uspela da obuzda 90 odsto požara koji su zahvatili više od 60 kvadratnih kilometara zemljišta u severoistočnoj pokrajini Taragona. Kako je navedeno, aktivna su još dva požara u centralnom delu Toleda.

NAJTOPLIJI DAN U VELIKOJ BRITANIJI

I u Velikoj Britaniji danas je najtopliji dan od početka godine, sa temperaturama koje dostižu 35 stepeni.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je da je 2019. godina na putu da bude najtoplija godina, dok bi period od 2015. do 2019. godine bio proglašen za najtopliji petogodišnji period.

Francuska, toplotni talas, vrućina

Foto: Tanjug/AP

Ta organizacija je navela i da je toplotni talas koji je pogodio Evropu, "apsolutno dosledan" ekstremima koji su povezani sa uticajem emisije gasova u uslovima "staklene bašte".

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentari

  • Salamander

    Kroz moje mesto svaki sat sviraju hitna kola i ponekad helikopter verovatno su starije bolesne osobe koje imaju problema sa ovakvim vremenom.

  • Petros

    Mediji šire strah u ime onih koji se bave prodajom raznih tekućina za osveženje, krema za sunčanje, tekstila.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima