Kaliforniju pogodio novi snažan potres dan nakon najjačeg zemljotresa u poslednjih 20 godina

Stanovništvo je mahom bilo pripremljeno za drugi potres, pošto su stručnjaci istakli da će se gotovo sigurno dogoditi

  • 4
zemljotres, kalifornija Foto: Tanjug/AP

Još jedan snažan zemljotres, ovog puta od 5,4 Rihtera, pogodio je delove Kalifornije, na istom području gde je u četvrtak zabeležen najsnažniji zemljotres u tom delu u poslednjih 20 godina.

Prema izveštavanju američkih medija drugi zemljotres je registrovan u ranim jutarnjim časovima po lokalnom vremenu, a stručnjaci su posle prvog zemljotresa upozorili da je verovatnoća 80 odsto da će se dogoditi i drugi potres, takozvani "afteršok".

Podsetimo, južne delove Kalifornije pogodio je najjači zemljotres u poslednje dve decenije. Rihterova skala pokazala je 6,4 stepena, a epicentar je bio u blizini grada Ridžkresta, 240 kilometara severoistočno od Los Anđelesa.

U tom gradu, koji se nalazi jugozapadno od epicentra, došlo je do značajne štete, izjavio je za BBC lokalni profesor geofizičara Džon Randl.

Dodao je da je stanovništvo Kalifornije imalo sreće što se zemljotres dogodio podalje od većih gradova.

zemljotres, kalifornija Zemljotres napravio veliku materijalnu štetu širom Kalifornije; Foto: Tanjug/AP

Putevi su popucali, a vodovodi su u prekidu nakon zemljotresa, popucala su stakla i zidovi pojedinih stambenih objekata u regionu.

Regionalna bolnica Ridžkrest je evakuisana, saopšteno je iz vatrogasne službe okruga Kern.Vatrogasna služba i medicinske ekipe susrele su se sa dvadesetak slučajeva lakših povreda usled zemljotresa i požara koji je nakon toga izbio.

Zemljotres je pogodio i Kinesko jezero - postrojenje za testiranje bombi američke mornarice. Jedan zvaničnik iz te ustanove izjavio je novinskoj agenciji AFP da postoji "značajna šteta" - uključujući požare, curenje vode i izlivanje opasnih materijala.

(Telegraf.rs/Sputnik international)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    5. jul 2019 | 18:35

    Плашим се да је ово почетак веће катастрофе,дај Боже да грешим...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA