≫ 

Sud doneo presudu: Tramp nema pravo da blokira svoje kritičare na Tviteru

Trampa je tužilo sedam osoba koje je blokirao

  • 2

Američki predsednik Donald Tramp nema pravo da blokira svoje kritičare na Tviteru samo zato što ne dele njegove stavove, objavio je žalbeni sud sastavljen od troje sudija.

Te sudije su potvrdile odluku koju je prošle godine donela savezna sutkinja prema kojoj je američki predsednik predvodio "diskriminaciju mišljenja" kada je sprečavao svoje kritičare da se prijave na njegov lični račun.

Sutkinja je tada istakla da je mogućnost reagovanja i komentarisanja čestih predsednikovih tvitova deo slobode izražavanja koju jamči prvi amandman ustava.

U odluci koja je objavljena u utorak sud navodi da je Donald Tramp od svog Tviter naloga koji prati 61,8 miliona ljudi stvorio javni prostor povezan sa vlastitom funkcijom.

- Prvi amandman ne dopušta zvaničniku koji koristi društvene mreže da isključi tokom otvorenog online dijaloga, osobe koje izražavaju mišljenja sa kojima se taj zvaničnik ne slaže - napisale su sudije u presudi na 29 strana.

Taj slučaj je rezultat žalbe "Najt instituta", organizacije za zaštitu slobode izražavanja pri Univerzitetu Kolumbija, u ime sedam osoba koje je Tramp blokirao.

Među njima je jedan njujorški glumac, profesor sociologije iz Merilenda, teksaški policajac i pevačica iz Sijetla.

Pogledajte video: Najveći Trampov blam ikada: 1775. naši su Englezima oteli vojni aerodrom

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare1

    10. jul 2019 | 13:56

    Amerika? A sto nema jel treba da pusti da mu svi j majku? Neka pisu na drugim mestima ali svako na svom profilu je gazda uvredljive poruke moze da brise ili snakcionise korisnika...

  • Čiča

    10. jul 2019 | 13:53

    Cirkus politika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA