Bajden obećao da će prekinuti "večne ratove" na Bliskom istoku, pa ponovo potkačio Trampa

Džo Bajden je favorit među demokratama za predsedničkog kandidata

  • 4

Američki predsednički kandidat Džo Bajden obećao je da će okončati "večne ratove", uključujući povlačenje većine vojnika iz Avganistana, kao i to da SAD više neće podržavati intervenciju Saudijske Arabije u Jemenu.

Bivši potpredsednik SAD u mandatu Baraka Obame želi da kao predstavnik demokrata uđe u klinč sa aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom za šefa Bele kuće na izborima sledeće godine.

Tokom govora u Njujorku, Bajden je kritikovao Trampa zbog "diktatorskih osobina kojima se obraća svom biračkom telu", kao i to da ohrabruje porast nacionalizma i ksenofobije.

On je takođe optužio aktuelnog predsednika da šteti reputaciji SAD i da čini to da Sjedinjene Države više ne budu lider sveta.

Od preuzimanja vlasti 2016. godine, Tramp je povukao SAD iz dva značajna sporazuma - Pariškog sporazuma o klimi i Sporazum o nuklearnoj energiji u Iranu. Takođe je jednom prilikom zapretio da će napustiti NATO.

Bajden je rekao da će ponovo stupiti u kontakt sa Iranom ako ta zemlja bude pridržavala uslova iz sporazuma iz 2015. godine, kao i to da će se momentalno SAD vratiti Pariškom sporazumu.

Džo Bajden , Tramp Dži Bajden ili Donald Tramp, ko će biti predsednik SAD nakon izbora 2020. godine; Foto: Guliver/ Fiona Goodall/Getty Images, Tanjug/AP

Jedno od njegovih najupečatljivijih obećanja jeste okončanje "večnih ratova" u Avganistanu i na Bliskom Istoku, ali je pritom dodao da ne isključuje mogućnost vojne intervencije zauvek, već da će to uvek biti poslednja opcija.

Bajden je rekao da će se, ako postane predsednik, većina američkih borbenih trupa povući iz Avganistana, dok će misija biti "usko fokusirana" u regionu.

Što se planova u domenu unutrašnje politike tiče, Bajden obećava ukidanje zabrane putovanja za ljude iz većinskih muslimanskih zemalja i zaustavljanje segregacije migrantskih porodica na američko-meksičkoj granici.

Uoči njegovog govora, Republički nacionalni komitet kritikovao je Bajdenovo spoljno-političko delovanje iz ere Baraka Obame, rekavši da je savetovao bivšeg šefa države da ne izvrši napad koji je dovbeo do posledica likvidacije Osame bin Ladena, kao i to da je bio "prodavac" katastrofalnog sporazuma sa Iranom.

On je takođe podržao invaziju na Irak 2003. godine, potez koji su osudili senator Berni Sanders i drugi protivnici Bajdena u trci za predsedničkog kandidata iz redova Demokratske stranke.

Prema najnovijem istraživanju, Bajden je trenutno favorit iz redova demokrata koji će se kandidovati kao protivkandidat Trampu za predsednika države.

(Telegraf.rs/Skaj njuz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    12. jul 2019 | 15:16

    CUO SAM DA SU PEMPERS PELENE NAJBOLJE ZA OVE MLADICE!!!

  • Milan

    12. jul 2019 | 15:29

    Još bi samo to falilo da ovaj srbomrzac postane Predsednik SAD

  • Nenad

    12. jul 2019 | 15:30

    Znaci zatvaraju baze i napustaju Bliski Istok, ostavljajuci ga ljudima koji tamo zive?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA