Ukrajina usvojila zakon o hemijskoj kastraciji pedofila

Prema zvaničnim statistikama 2017. godine silovano je 320 dece u Ukrajini

  • 10

Ukrajina je donela zakon kojim će pedofili hemijski kastrirati.

Ovaj proces podrazumevaće davanje injekcije sa anti-androgenim sastojkom koji smanjuje libido i seksualna aktivnost.

Ovo se odnosi na sve muškarce starosti od 18 do 65 godina za koje se utvrdi da su krivi za silovanje i seksualno zlostavljanje dece. Ova mera mogla bi da obuhvati na hiljade ljudi godišnje.

Prema zvaničnim statistikama 2017. godine silovano je 320 dece... Ali veruje se da je broj slučaja seksualnog uznemiravanja na hiljade.

Prošle nedelje je zabeleženo da je za samo 24 sata u Ukrajini silovano 5 dece.

Pedofilija, zlostavljanje, devojčica, maltretiranje, sudski čekić Foto: Shutterstock

Jedan od najmonstruoznijih zločina desio se nedavno u regionu Odese, kada je devojčica (11) ubijena boreći se protiv silovatelja, inače porodičnog prijatelja Nikolaja Tarasova. Njeno telo nađeno je tek nakon 6 dana potrage...

Zakon predviđa i formiranje javnog registra pedofila koji su bili u zatvoru zbog silovanja ili seksualnog uznemiravanja dece.

Predviđa se i doživotni nadzor takvih osoba od strane policije.

Maksimalna kazna za pedofile u Ukrajini već je povećana sa 12 na 15 godina zatvora.

ALABAMA: KASTRACIJA USLOV ZA POMILOVANJE

Vlasti u američkoj saveznoj državi Alabami izglasale su početkom juna zakon koji zahteva hemijsku kastraciju zlostavljača dece koji su stariji od 21 godine i koji su zlostavljali dete mlađe od 13 godina.

Seksualni prestupnici bili podvrgnuti hemijskoj kastraciji pre izlaska iz zatvora, a ova mera je uslov za pomilovanje.

Ta mogućnost postoji i u Severnoj Makedoniji od 2014. godine, ali ona nije uslov za pomilovanje, već za smanjenje kazne.

I mnoge zemlje uvele su hemijsku kastraciju, posebno jer je praksa pokazala da većina silovatelja nakon kazne ponavlja ovo krivično delo. Prva ju je 1996. uvela Kalifornija, a u Evropi je imaju: Poljska, Češka, Nemačka, Estonija, Moldavija...

U SRBIJI SAMO IDEJA

U srpskoj javnosti o hemijskoj kastraciji i uvođenju javnog registra za pedofile govori se godinama.

Registar jeste uveden i u njega je od 2015. upisano skoro 100 osoba, ali podaci o pedofilima iz registra dostupni su sudu, tužiocu i policiji, ukoliko ih zatraže.

Taj registar deo je tzv. Marijinog zakona (nazvanog po Mariji Jovanović, koju je 2010. silovao i ubio komšija Mladen Ogulinac), a po kojem je pedofilima zabranjeno i da posećuju određena mesta na kojima se okupljaju deca.

Poslednja mera protiv zločina nad decom je uvođenje doživotne robije za najteža krivična dela, takozvani Tijanin zakon, kojije dobio ime po brutalno ubijenoj Tijani Jurić.

(Telegraf.rs/Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA