• 2

Ursula fon der Lajen nova predsednica Evropske komisije

Za nju je glasalo 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta

  • 2

Nemačka poltičarka Ursula fon der Lajen, bivša nemačka ministarka odbrane, izabrana je za novu predsednicu Evropske komisije.

Za nju je glasalo 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta.

Fon der Lajen je u svom političkom programu potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkna, saznaje Tanjug u Briselu.

Buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u svojim političkim smernicama, dokumentu dostavljenom evropskim poslanicima pre glasanja, navela da želi da potvrdi evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i naglasila važnost nastavaka reformskog procesa za ceo region.

Ursula van der Lajen

Fon der Lajen je i majka sedmoro dece, Foto: Tanjug/AP

- Delimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i iste izazove. Izgradićemo i istu budućnost zajedno - poručila je Fon der Lajen u pisanom dokumentu.

U razgovoru sa poslanicima Evropskog parlamenta buduća predsednica Evropske komisije ocenjuje da vrata EU moraju da ostanu otvorena za buduća proširenja.

NAGRADA ČIM ISPUNE KRITERIJUME

- Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje Centralne i Istočne Evrope sprovele i koje sprovode u cilju ulaska u EU, Šengen i evrozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume - poručila je Fon der Lajen.

Dobivši poverenje više od polovine poslanika novog saziva Evropskog parlamenta dosadašnja nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen kreće u sastav novog saziva Evropske komsisije koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. novembra. Svi predloženi komesari moraće da obave razgovore sa Evropskim parlamentom pre nego što budu postavljeni na nove dužnosti.

UVEK VERNA MERKELOVOJ

Ursula fon der Lajen je predstavljajući svoj politički program obećala novu Komisiju koja će biti sastavljena od jednakog broja muškaraca i žena. Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ima 60 godina i dolazi iz redova nemačke konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU).

U političkim vodama je od 1990. godine, a nemački mediji je opisuju kao blisku i "uvek vernu" kancelarki Angeli Merkel. Fon der Lajen je rođena u Briselu. Otac joj je svojevremeno bio premijer Donje Saksonije, a Ursula fon der Lajen 2003. godine postaje ministarka za socijalna pitanja te nemačke savezne države.

Ursula van der Lajen

Fon der Lajen: Od ministarke za porodicu do ministarke odbrane, Foto: Tanjug/AP

U predsedništvo CDU ulazi 2004. godine, a 2010. godine postaje zamenica predsednice partije Angele Merkel. Ursula fon der Lajen je slovila i za naslednicu Angele Merkel na čelu CDU.

PRVA ŽENA NA FUNKCIJI MINISTRA ODBRANE

Pre iznenadnog ulaska u trku za mesto predsednice Evropske komisije slovila je i za naslednicu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

U kabinetu Angele Merkel Usula fon der Lajen se nalazi od 2005. godine i to prvo kao federalna ministarka za porodicu, zatim za rad i socijalna pitanja, a 2013. godine dolazi na mesto ministra odbrane Nemačke i postaje prva žena na toj funkciji.

Ursula fon der Lajen je doktor po profesiji i ima sedmoro dece.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Da je ziv hitler bi bio ponosan na njemacku danas.

  • Mire

    Ostvaruje se hitlerov tajni plan o 4 rajhu.Eu je nemacki rob savremenog doba .

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima