Srpske i albanske "bejbi bande" terorišu Italiju: Pretukli sveštenika i uništavali crkvenu imovinu

Zbog njihovih postupaka sveštenik razmišlja o tome da podrži politiku Matea Salvinija o ograničavanju broja doseljenika u Italiju

  • 0

Italijanski sveštenik Don Roberto Trevizol (70), koji tvrdi da su ga napale "bejbi bande" doseljenika iz Srbije i Albanije, poziva svoje parohijane da "iskažu samopoštovanje i poštovanje prema drugima i da ne ćute ukoliko im neko preti, vređa ih ili ih čak pretuče".

Sveštenik parohiije San Đorđo u venecijanskoj nadbiskupiji napadnut je i izudaran u lice kada se suočio sa grupom tinejdžera sa žargonskim italijanskim rečnikom, poreklom sa Balkana.

U svom crkvenom pismu "Proposta" fratar Trevizol piše da je bio u iskušenju da svoju depešu nazove "Viva Salvini" (zbog zagovaranja italijanskog ministra unutrašnjih poslova i potpredsednika vlade Matea Salvinija za ograničavanje migracija i dolazak doseljenika u Italiju), ali smatra da bi ta odluka mogla da se protumači političkom konotacijom i da bi mogla da uvredi njegove parohijane koji su osetljivi po tom pitanju, pa je svoj izveštaj nazvao "Siromašni mi".

Sveštenik ističe da banda doseljenika sa Balkana redovno ulazi u crkvu i pravi probleme, a dešava se i da oštete crkveni inventar. Uprkos tome što slučaj prijavljuje policiji, kaže, maloletnici se iznova vraćaju i prave slične incidente.

Fratar Trevizol je opisao bliske susrete sa delikventima. Kada je vikao na njih i pitao ih zašto to rade, jedan od njih mu je rekao: "Znaš da sam ja Srbin".

Sledeći put, kada je sveštenik uspeo da ukroti jednom maloletnika i u trenutku dok je zvao policiju, vikali su na njega da je "sveštenik pedofil", upućujući mu pritom mnogobrojne uvrede i psovke. Vođa maloletničke bande mu se u tom trenutku približio, udario ga dva puta u lice polomivši mu naočare, a onda mu se obratio rečima: "Znaš li da ja dolazim iz Albanije?"

Karabinjeri, italijanska policija Italijanska policija; Printskrin:YouTube/Mario40029

Polcija je u tom trenutku stigla na lice mesta i spasla fratra daljeg batinanja.

Sveštenik Trevizol se pita kako ta deca doseljenici koji "vređaju jezikom koji donedavno nisu znali" i koji su pretukli 70-godišnjeg čoveka prolaze nekažnjeno.

Svojim parohijanima se obratio rečima da imaju tri opcije.

Jedna od njih je da uz reči: "Jadna deca" opravdaju takve postupke. Druga opcija je da "budu kukavice" i da se okrenu na drugu stranu, dok je treća varijanta to da se pokašu samopoštovanje kao i poštovanje prema drugim parohijanima, da ne ćute na ovakve postupke čak i po cenu da budu vređani i pretučeni.

- Definitvno se zalažem za treću opciju - piše on.

"Bejbi bande" postale su veliki problem u Italiji. U aprilu, grupa od šestorice mladića i dvoje odraslih koji su sebe nazvali "Sirotište", mučili su i tukli mentalno hendikeiranog 60-godišnjeg muškarca mesecima pre nego što su ga ubili. Taj slučaj dogodio se u Manduriji, u pokrajini Taranto.

Italijanski mediji često povezuju Albance sa trgovinom ljudima, drogom, prostitucijom, provalama i nasilnim ponašanjem, dok srpske bande navodno organizuju nabavku, skladištenje i transport droge iz Južne Amerike u Italiju.

Albanske i srpske bande uglavnom sarađuju kada je kriminal u pitanju, pišu italijanski novinari.

(Telegraf.rs/Church Militant)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA