Feministkinje besne zbog Tur de Fransa, ali će sada zbog njih neke hostese ostati bez posla

Oskudno obučenim ženama nije mesto na podijumu

  • 4
Tur de Frans Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Preko 30.000 nezadovoljnih aktivista za ženska prava potpisalo je peticiju u kojoj se traži odbacivanje "seksističke tradicije" u kojoj dve glamurozno, ali oskudno obučene žene, predaju bukete i trofeje pobednicima biciklističke trke Tur de Frans. Kritičari "radikalnog feminizma" tvrde da njihove optužbe nisu osnovane.

Devojka, poreklom Marokanka, Fatima Ezahra Benomar ove nedelje je snimila video ispred kancelarije organizatora Tur de Fransa.

- Žene nisu nagrada, odličja i seksualni objekti. One su sportistkinje i njihovo mesto je na podijumu kao sportistima, a ne kao nagradama - rekla je ona.

U biciklizmu, žene sigurno nisu nagrada. Međutim, Benomar ne pominje činjenicu da zgodne žene mogu da se zaposle i da im se za posao koji obavljaju plati, piše "Raša tudej".

- Devojke na podijumu su svakako odabrane zbog svog izgleda, ali kriterijum da one budu selektovane prevazilazi lepotu i uključuje i izdržljivost, ponekad radni dan počinje u 6 ujutru, a uključuje i komunikativne sposobnosti. Kada su odabrane, devojke mogu da zarade do 2.000 evra za dvonedeljni rad, koji uključuje i hranu i smeštaj - navodi se u tekstu.

Slično nešto se dogodilo i prošle godine. U durigm pokušajima da ukinu seksizam, sestre radikalnog feminizma su okarakterisale glamurozne devojke iz mreže Formule 1 kao kontraproduktivnu ulogu u svojoj borb8i da se oslobode patrijarhalnih okova koji utiču na žene na radnom mestu.

Formula 1 i vladajuće telo FIA prošle godine su popustili pritisku i zabranili devojke na Grand Priksu, zamili su ih decom. Tako su žene ostale bez posla, a zemenile su ih deca ludo bogatih roditelja.

Tur de Frans zasad nema takvu nameru.

- Za muške trke kakav je Tur de Frans, zadržaćemo hostese - navodi se u saopštenju.

Pogledajte video: Besni farmeri napali bicikliste na Tur de Fransu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E ovako

    27. jul 2019 | 15:24

    Ove feministkinje treba zabraniti!

  • Пекс

    27. jul 2019 | 16:55

    Фемнискиња из Марока, па што не иде тамо и бори се за права сународница и да не изигравају бетменове са оним капуљачама.

  • Sd

    27. jul 2019 | 19:47

    Jok,će stave babe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA