Najveći Putinov neprijatelj otrovan?

Simptomi koje lider ruske opozicije ima ukazuju na mogućnost hemijskog trovanja

  • 6

Opozicioni lider Aleksej Navaljni možda je otrovan, izjavila je danas doktorka Anastasija Vasilijeva, koja je videla opozicionog lidera u bolnici.

Vasilijeva, koja je nekoliko godina njegov lekar, rekla je da oticanje i osip po licu koje Navaljni ima mogu biti znakovi hemijskog trovanja, prenela je agencija AP.

Ona je navela i da bolnički zvaničnici, koji su prethodno saopštili da je reč o alergijskoj reakciji Navaljnog, nisu sproveli potrebne testove.

Navaljni je u nedelju prevezen u bolnicu iz zatvora, gde služi 30-dnevnu kaznu zbog nezakonitog protesta.

Uhapšen je nekoliko dana posle velikog protesta na kojem je policija pritvorila skoro 1.400 ljudi.

KO JE ALEKSEJ NAVALJNI?

Lider opozicije i najglasniji zagovornik antirežima Aleksej Navaljni je bio pritvaran više puta zbog organizovanja protesta protiv Kremlja, a bilo mu je zabranjeno da učestvuje na predsedničkim izborima prošle godine zbog uslovne zatvorske kazne.

U više od 90 gradova i mesta, Navaljni je pozivao na demonstracije, pod sloganom "Putin nije naš car". Ruska policija je 5. maja prošle godine u pritvoru zadržala više stotina učesnika protesta protiv inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina, među kojima je bio i Navaljni.

Aleksej Navaljni, Moskva, protest Foto: Tanjug/AP

On je tada uhapšen jer je pokušao da u centru Moskve organizuje miting, koji nije zvanično odobren, navodi TASS. Navaljni je zbog toga osuđen na 30 dana zatvora.

ZAPADNJAČKI ORIJENTISAN

Aleksej Navaljni, ambiciozan političar koji je nakon punih 15 godina Putinove vlasti uspeo da se nametne kao neko o kome se govori da može da barem pokuša da ugrozi Putinovu vlast.

"Arijevskog je izgleda, plavokos", što znači da je "čiste krvi i neupitni Rus". Obrazovan je, pravnik, doškolovao se na Jejlu i dobrog je i podobnog porekla - otac Anatolij bio je oficir sovjetske armije, dakle prihvatljiv je i s te patriotsko-velikoruske strane.

U političkom smislu je zapadnjački orijentisan, ali i dalje dovoljno velik Rus da mu se ne može podmetnuti da se klanja strancima.

Naime, upravo se to očekuje od Navaljnog: da Rusiju "pretvori" u demokratsku nacionalnu državu zapadnoevropskog tipa, da okonča njen provincijalni konzervativni izolacionizam i da je pozicionira u Evropi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    29. jul 2019 | 12:17

    Da ga je Putin ''otrovao'',on bi stvarno bio otrovan.Nego lupetaju kao ovi ''naši'' iz SzS.tek da nešto kažu.

  • Jakol

    29. jul 2019 | 12:30

    Ma da , sve sto im ne odgovara , mislim , sto im ne prodje kriv Putin . Kako da ne !

  • 6y66

    29. jul 2019 | 10:13

    Putin jeste car!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA