Plava grobnica je sveto mesto gde se ne kupaju ni Srbi, ni Grci: Jedan restoran prekršio je pravilo

Menadžmen hotela u Dasiji proširio je svoje kapacitete i postavio ležaljke i suncobrane tik pored Spomen-kosturnice. Posle rekacije iz Udruženja za zaštitu Vida, rekviziti su uklonjeni

  • 12
ostrvo vido, mauzolej, plava grobnica Foto: telegraf.rs

Ležaljke i suncobrani na plaži u glavnoj luci ostrva Vido, odakle počinje prilaz Spomen-kosturnici srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata, uklonjeni su u ponedeljak. To je učinjeno dva dana posle sastanka koji su predstavnici Udruženja građana za zaštitu Vida iz grada Krfa imali sa gradonačelnikom Kostasom Nikoluzisom. Tako je, bar za sada rešena neprijatnost koja je uznemirila deo javnosti Srbije, ali i neke žitelje Krfa.

Menadžment luksuznog hotela "Ikos" u Dasiji, inače novi vlasnici restorana koji na Vidu odavno radi, još na početku sezone postavio je ležaljke i suncobrane levo od skretanja prema Spomen-kosturnici. Tako su se tik ispod spomenika u luci koji je Grad Kruševac podigao srpskim stradalnicima i pored kojeg se vijore srpska i grčka zastava, turisti kupali i sunčali gotovo dva meseca.

- Sve što postoji na ostrvu Vido pripada opštini Krf - kaže Željko Popović iz nedavno osnovanog Udruženja za zaštitu Vida.

- Ove godine na licitaciji vlasnici "Ikosa" su zakupili restoran na više godina. Zakup, međutim, važi samo pod uslovom da ne prekrše nijednu od ugovorenih stavki, među kojima su i one da ne smeju da organizuju žurke, niti druge proslave.

ostrvo vido, mauzolej, plava grobnica Pogled sa ostrva Vido; Foto: telegraf.rs

Iako tom mestu nije dolikovalo, nekoliko ležaljki je, po rečima sagovornika "Večernjih novosti", na istoj plaži bilo i prethodnih godina, ali "alarm" se upalio kada je novi gazda počeo da proširuje kapacitete.

Na vrata gradonačelnika minulog petka pokucala je delegacija Udruženja u kojoj su bili Janis Kurkulos, bivši gradonačelnik Krfa, Jorgos Raidestinos, nekadašnji zamenik gradonačelnika, dr Tatjana Spingu, predsednik Društva grčko-srpskog prijateljstva, Pavlos Metalinos, član privredne komore i Željko Popović.

S obzirom na to da su vlasnici "Ikosa" preuredili i značajno povećali kvadraturu restorana, da su postavili mnogo više ležaljki i ogromne suncobrane, jasno je da žele da se šire, rekao je Popović.

- Doznali smo i da u restoran na Vidu više ne mogu da uđu ni Grci koji su tamo često odlazili na ručak, jer je restoran navodno zakupljen. Nama se to nije dopalo, pa smo se obratili gradonačelniku. Želimo da očuvamo dostojanstvo ostrva i smatramo da Vido ne sme biti kupalište.

ostrvo vido, mauzolej, plava grobnica Spomen-kosturnica poginulim srpskim junacima; Foto: telegraf.rs

Zabrinjavalo ih je, takođe, i što brodić na redovnoj liniji Krf - Vido, nije plovio sve do početka jula, a ni dečji kamp na suprotnom delu ostrva ne radi već dve godine.

- Naše strahove i strepnju, srećom, razumeo je gradonačelnik, pa su ležaljke uklonjene - govori Popović.

- O svemu smo obavestili i Aleksandrosa Avnolitisa, poslanika u parlamentu Grčke. On nam je obećao pomoć jer je veliki prijatelj Srba, a uskoro će postati i član našeg Udruženja. Na mislimo da je trenutnim uklanjanjem ležaljki problem rešen i zato ćemo s pažnjom nastaviti da pratimo šta će se dalje događati kako bismo Plavu grobnicu i uspomenu na srpske vojnike preminule na Vidu dostojanstveno zaštitili.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VukBgd

    31. jul 2019 | 10:32

    Trči naš narod na more u Hrvatsku, a koliko ih je bilo na Krfu? Ekskurzije po Parizu i Rimu, a koliko ih je bilo na Krfu? E, moji Srbi.... Jednom kada odete na Krf i zakoračite na Vido - shvatićete ko smo i šta znači “položiti život na oltar otadžbine”!

  • D.S.

    31. jul 2019 | 11:23

    Mojа ćerkа se pre desetаk dаnа vrаtilа sа Krfа punа utisаkа o lepoti ostrvа i teških pričа sа ostrvа Vido. Slаvа nаšim junаcimа i večno hvаlа!

  • Zic

    31. jul 2019 | 11:16

    Bio pre par dana .Osecaj neverovatan. Zahvalnost nasem narodu koji je dao svoj zivote.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA