Teške optužbe Bajdena: Tramp je odgovoran za krvoproliće u El Pasu!

Trampovi pomoćnici odbacili su mogućnost da je retorika predsednika SAD prouzrokovala zločine koji su se dogodili proteklog vikenda

  • 1

Kandidat Demokratske stranke za nominaciju za predsednika SAD i bivši američki potpredsednik Džo Bajden optužio je danas predsednika Donalda Trampa da, kako je rekao, "podstiče belu nadmoć" koja se navodi kao glavni uzrok za nekoliko masovnih pucnjava u SAD, prenosi Rojters.

Bajden (76) je govorio na sastancima za podršku nominaciji u Ajovi posle masovnih pucnjava proteklog vikenda u SAD.

- Koliko su daleko Trampova izjava o invaziji od objave ubice iz El Pasa da je njegov napad odgovor na latioameričku invaziju na Teksas? Nisu uopšte daleko - rekao je Bajden sudeći po kopiji njegovog govora.

Trampovi pomoćnici su odbacili mogućnost da je njegova retorika uzrokovala pucnjavu.

Bajden je jedan od 24 kandidata koji se bore za predsedničku nominaciju, a Ajova je među prvim državama koje će glasati za izbor demokratskog kandidata.

Džo Bajden Džo Bajden uputio ozbiljne optužbe na račun Donalda Trampa; Foto: Tanjug/AP

TRAMP: SMRTNA KAZNA ZA UBICE

Američki predsednik Donald Tramp naložio je Ministarstvu pravde da predloži takve zakone koji će osigurati da se oni koji počine masovna ubistva i zločine iz mržnje suoče sa smrtnom kaznom, kao i da ta najteža kazna bude odlučno i brzo sprovedena.

U obraćanju u Beloj kući nakon dve smrtonosne pucnjave u Teksasu i Ohaju, Tramp je dodao da se stranačka pripadnost mora u tom smislu ostaviti po strani i biti jedinstven u osudi pošto ti "varvarski masakri predstavljaju napad na zajednice, na naciju i zločin protiv čovečnosti".

On je upozorio i na opasnost koji nose internet i društvene mreže, kao i na brutalne i krvoločne video igre koje su, kako je rekao, odgovorne za "glorifikaciju nasilja u našem društvu".

Donald Tramp Osudio krvoprolića u tkesasu i Ohaju i zatražio smrtnu kaznu za počinioce; Foto: Tanjug/AP

- Moramo osigurati da oni koji predstavljaju rizik za javnu bezbednost nemaju pristup oružju, a i ako ga imaju - da im oružje može biti oduzeto po kratkom postupku - rekao je Tramp i naglasio da su "mentalne bolesti te koje su okidač, a ne oružje".

ŠTA SE DOGODILO U EL PASU I DEJTONU?

Podsetimo, proteklog vikenda dogodilo se krvoproliće u El Pasu u Teksasu, kada je ubica iz vatrenog oružja pobio 22 osobe, dok je dvadesetak njih povređeno ispred tržnog centra u tom gradu. Samo nekoliko sati kasnije, sličan incident se dogodio u gradu Dejtonu saveznoj državi Ohajo, gde je smrtno stradalo 10 osoba, uključujući i likvidiranog počinioca.

Policija je prve prijave o pucnjavi primila oko podneva. Imena žrtava još nisu objavljena, a vlasti poručuju da se vodi istraga i da traže najbliže rođake poginulih. Meksički predsednik je objavio da su među žrtvama tri Meksikanca.

Pucnjava u Americi, El Paso Bilans žrtava masakra u El Pasu dostigao 22; Printskrin: Twitter

Lokalne bolnice su primile 26 povređenih osoba, od kojih se najmanje dve bore za život. Osumnjičeni za napad je identifikovan kao Patrik Krusijus, iz Teksasa je i ima 21 godinu, otkrili su izvori za CNN.

U međuvremenu je otkriven i njegov manifest koji je objavio nedugo pre krvavog pohoda. Radi se o dokumentu na četiri stranice, a smatra se da ga je on napisao. Pun je antisemitskih i rasističkih poruka, kao i teorija zavere. Takođe, očita je mržnja prema migrantima i Latinoamerikancima.

U pucnjavi u Ohaju ubijeno je devetoro ljudi, a 16 je ranjeno. Policija je brzo izašla na lice mesta, kao i agenti FBI-a. Do pucnjave je došlo oko 1 sat ujutro, kako policija kaže, u popularnom mestu u Dejtonu.

CBS News javlja kako su izvori iz policije kazali da je ubica iz Ohaja Konor Bets (24). Policija je pretražila njegovu kuću, ali zasad nije objavila da li je pronašla ikakve dokaze o planiranju masovne pucnjave.

ohajo, dejton, pucnjava Ubica likvidirao 9 osoba u Dejtonu, među žrtvama i njegova rođena sestra; Tanjug/AP

Prema izjavama policije, napadač je koristio pušku. Motiv napada još nije poznat, a objavljeno je da je napadač nosio svojevrstan pancir.

Policija kaže da su u blizini bili policajci koji su patrolirali, te su brzo došli na mesto napada. Izjavili su da su za manje od jednog minuta od prijavljivanja incidenta neutralizovali napadača. Napadač je ubijen.

Gradonačelnica Dejtona je na Tviteru objavila da joj je srce slomljeno zbog ove tragedije. Guverner Ohaja naredio je da se zastave spuste na pola koplja u čast žrtvama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA