Užasan kraj "stvarnog čoveka rakete": Ko je bio Anđelo Grubišić koji je poginuo u Saudijskoj Arabiji

Poginuo u utorak prilikom bajs džampinga u Saudijskoj Arabiji

  • 5
Andjelo Niko Grubišić

Foto: Facebook

Anđelo Grubišić (38), poznat i kao "leteći čovek", britanski inženjer astronautike srpskog porekla, poginuo je prilikom testiranja letećeg odela koje je sam dizajnirao.

On je poginuo u utorak prilikom bajs džampinga u Saudijskoj Arabiji, nekoliko nedelja nakon što ga je Britanska padobranska agencija proglasila šampionom letenja u letačkom odelu.

Jedan od njegovih bivših učenika opisao je visoko cenjenog naučnika kao "stvarnog čoveka raketu koji je bio fantastičan predavač i inspiracija svima".

Anđelo Niko Grubišić

Foto: Facebook

Njegova porodica navela je za BBC da je Grubišić bio veoma talentovan.

Grubišić je radio i na pogonima za letelice u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA) i Američkoj svemirskoj agenciji (NASA).

Godine 2015. porenuo je "Projekat Ikarus" i dizajnirao letačka odela koja su srušila rekorde, dok je istovremeno radio na unapređenju njihove bezbednosti.

Grubišić se pridružio Astronautičkoj grupi Univerziteta u Sautemptonu 2013. godine. Taj univerzitet opisao ga je kao stručnjaka za razvoj i testiranje naprednih pogonskih sistema za svemirske letelice.

Prema onome što piše na njegovom zvaničnom sajtu, Grubišić je u prethodnih osam godina radio obimno sa Evropskom svemirskom agencijom i NASA.

Grubišić je poginuo nešto više od godinu dana nakon što je poginuo njegov najbolji prijatelj Robert Hagarti (47) u švajcarskim Alpima dok skakao i pevao rođendansku pesmu Grubišiću.

Poznat i kao "leteći čovek", Grubišić, čiji su preci poreklom iz Like, boravio je u Srbiji.

- Ono što želim od života je da letim, oduševljava me mit o Ikaru i to kako je za njega letenje bilo jednostavno. Bio bih najsrećniji kada bismo mogli da letimo bez ičega. To se naravno neće dogoditi, ali pokušavamo da opremu kojom letimo, svedemo na minimum i to me usrećuje - rekao je tada Anđelo.

VIDEO: Tehnologija na kojoj je Grubišić radio tek treba da nađe primenu u mornaricama širom sveta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA