• 8

NASA sve objasnila: Evo zašto su požari u Amazoniji problem svake osobe na svetu

Zagađenje vazduha jakim vetrovima može da se manifestuje u bilo kom delu planete

  • 8

NASA satelit zabeležio je dramatične snimke koji pokazuju koliko je nivo ugljen-monoksida u atmosferi porastao zbog velikog broja požara koji su zahvatili kišne šume u brazilskom delu Amazonije.

Animacija koju su objavili pokazuje na koji način nivo ugljen-monoksida raste u atmosferi, putem zelene, žute i tamno crvene boje.

S obrzirom na to da zagađenje vazduha može da prelazi velike distance i da se u atmosferi zadrži oko mesec dana, ovaj ugljen-monoskid igraće veliku ulogu u klimatskim promenama.

Jaki vetrovi mogu ga preneti u delove planete gde će imati značajan uticaj na kvalitet vazduha, objasnili su iz NASA u saopštenju za medije.

Požari u Amazoniji mogli bi da izazovu nesagledive posledice, ne samo za one koji je nazivaju domom ili za milione životinja i biljnih vrsta, navodi BBC.

Amazonija je najveća kišna šuma na planeti, a neretko se naziva i "plućima sveta", zbog toga što apsorbuju enormne količine ugljen dioksida i proizvode kiseonik.

Milijarde drveća u sebi drže ugljenik koji se nagomilavao stotinama, ako ne i hiljadama godina, što usporava brzinu globalnog zagrevanja. Poljoprivreda u Južnoj Americi takođe opstaje zbog kiše koja se proizvodi iz šume.

Amazonia_ecuador, Ekvador, Amazonija,

Amazonija - pluća sveta Foto: Wikipedia/Leosanchez2011

Kada se dogodi šumski požar, u atmosferu se emituje ugljen dioksid, što povećava nivo ugljenika, a naučnici strahuju da ćemo uskoro biti u tački kada ni Amazonija neće moći da prima i zadrži dovoljno ugljenika, koji će odlaziti direktno u atmosferu. BBC navodi da bi to moglo da dovede do klimatske katastrofe i poništi sve klimatske ciljeve koje su mnoge države postavile.

Zabrinutost za najveću kišnu šumu na svetu porasla je nakon brojnih požara koji su se odigrali u Amazoniji ove godine - čak 72.843 incidenta.

Požare su navodno izazvali ljudi. Predsednik Žair Bolsonaro ohrabrio je "razvijanje" kišnih šuma za rudarstvo, poljoprivredu i drvnu industriju i poručio ostatku sveta da se u požare "ne meša".

VIDEO: Pretužna slika: Usnimljena Amazonija iz vazduha

(Telegraf.rs/Business Insider)

Komentari

  • zox

    podmetnut požar.

  • Cika Velja

    Moj problem nije sigurno,jer se citav zivot drzim postulata brige za zajednicku okolinu,ali je problem onih koji sad prvi put cuju da problem moze da bude i zajednicki?!

  • Qr 4453

    Zemlja je ravna !

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima