≫ 

Da li se bliži Trampov kraj, zbog čega može da bude smenjen, ko ga nasleđuje i šta znači impičment?

Demokrate su pozvale Trampa na odgovornost zbog navodne pretnje Ukrajini koja uključuje prekid američke pomoći, ukoliko ne pokrene istragu protiv Bajdena

  • 27
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Predstavnički dom američkog Kongresa pokrenuo je u utorak službenu istragu protiv predsednika Donalda Trampa zbog sumnje da je pokušao da utiče na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Džozefa Bajdena, inače Trampovog političkog protivnika. Tramp je četvrti američki predsednik koji će se suočiti sa formalnom istragom.

Predsednica Predstavničkog doma i visoka funkcionerka Demokratske stranke Nensi Pelosi objavila je u utorak na konferenciji za novinare pokretanje istrage, rekavši da "niko nije iznad zakona". Na ovaj način Tramp je postao četvrti predsednik u istoriji SAD koji se suočio sa tako vanrednom istragom.

Nakon višemesečnog pritiska značajnog dela njenog poslaničkog veća na pokretanje postupka, Pelosi je popustila pod pritiskom u utorak, nakon što se više od 30 demokrata pridružilo pozivu za otvaranje istrage.

Demokrate su pozvale Trampa na odgovornost nakon što je Kongres saznao sa izveštaj uzbunjivača, člana obaveštajne zajednice koji se fokusirao na razgovor ili razgovore koje je Tramp vodio s predsednikom Ukrajine. Razgovor se navodno vodio oko bivšeg potpredsednika Džozefa Bajdena, potencijalnog Trampovog protivnika na izborima 2020. godine. Navodi se da je Tramp pretio Ukrajini da će joj ukinuti pomoć, ako ne pokrene istragu protiv Bajdena.

KAKO FUNKCIONIŠE POSTUPAK?

Pelosi je rekla da će šest kongresnih odbora, koji trenutno istražuju potencijalna krivična dela Trampa, nastaviti to da rade. Na osnovu njihovih otkrića, Odbor za pravosuđe može da izradi i usvoji opoziv protiv Trampa.

Ako većina od 435 članova Predstavničkog doma odobri iznošenje optužbi, proces se seli u Senat, gornji dom, koji održava suđenje kako bi utvrdila predsednikova krivica.

Na takvom suđenju članovi Predstavničkog doma deluju kao tužioci, senatori kao porotnici, a predseda predsednik Vrhovnog suda SAD-a. Za osudu i smenu predsednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova.

amerika, sad, kongres, predstavnički dom, zakletva, nensi pelosi U Predstavničkom domu ima 435 članova Foto: Tanjug/AP

Od zastupnika se ne traži da dokažu svoje tvrdnje van svake sumnje, što je standard u običnom sudskom procesu za krivična dela.

ŠTA JE SLEDEĆE?

Gardijan prenosi da će sada mnogo informacija o ukrajinskoj aferi izaći na videlo. Predstavnički dom je saopštio da uzbunjivač želi da svedoči i to bi mogao najranije da uradi i ove nedelje, što znači da bi javnost uskoro mogla da sazna detalje koji govore protiv Trampa i koji dokazi postoje.

Tramp je u utorak tvitnuo da će objaviti transkript telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom.

ZBOG ČEGA TRAMP MOŽE DA BUDE SMENJEN?

Ovo je važno pitanje. Tramp bi mogao da se suoči sa impičmentom zbog širokog spektra navodnog kršenja zakona, uključujući lično profitiranje od predsednikovanja, kršenje zakona o finansiranju kampanja ili neprimereno preusmeravanje sredstava za izgradnju graničnog zida.

Međutim, neki stručnjaci veruju da Kongres treba da se fokusira na usku grupu navodnih prekršaja, kako bi se izbeglo postavljanje presedana, koji bi mogao radikalno proširiti prostor za buduće istrage.

Oni preporučuju pet tačaka: opstrukcija pravde i zloupotreba institucija za sprovođenje zakona i osoblja; gonjenje političkih protivnika; zloupotreba organa spoljne politike; napori na opstrukciji ili sprečavanju kongresnih istraga; i laganje američke javnosti.

SNAGA STRANAKA U KONGRESU

U Predstavničkom domu je 235 demokrata, 199 republikanaca i jedan nezavisni zastupnik. Stoga demokrate mogu impičment da sprovedu i bez podrške republikanaca.

Kada su u slučaju Bila Klintona 1998. republikanci u tom domu imali većinu, glasalo se u skladu sa stranačkom pripadnošću te su optužbe protiv Klintona bile prihvaćene.

bil klinton, arijana grande Klinton jedan od četvorice predsednika protiv kog je vođena istraga Foto: Tanjug/AP

Senat sada ima 53 republikanca, 45 demokrata i dvoje nezavisnih zastupnika koji obično glasaju kao i demokrate. Za osudu i smenu predsednika trebalo bi 67 glasova, a kako bi Tramp bio smenjen po toj proceduri, najmanje 20 republikanaca i sve demokrate i nezavisni morali bi glasati protiv njega.

Republikanska većina u Senatu može odmah glasati za odbacivanje optužbi protiv Trampa i bez razmatranja dokaza.

Nijedan predsednik SAD-a nije direktno smenjen ovom procedurom.

Ričard Nikson je 1974. ostavku je dao pre nego što je mogao biti smenjen. Endrua Džonsona 1868. i Klintona, optužio je Predstavnički dom, ali ih Senat nije osudio.

Ričard Nikson Ričard Nikson je ostavku dao pre nego što je mogao biti smenjen Foto: Tanjug/AP

ZBOG ČEGA PREDSEDNIK MOŽE DA BUDE OPOZVAN?

- Izdaja, primanje mita ili drugi visoki zločini i prekršaji - piše u ustavu. Ne treba reći da postoji rasprava o tome šta svi ti pojmovi znače.

Džonson je optužen za kršenje zakona uklanjanjem američkog ratnog sekretara, što nakon građanskog rata nije bila odluka koju predsednik treba da donese.

Klinton je optužen za opstrukciju pravde i za laž, jer je navodno lagao pod zakletvom saveznu porotu o svojoj aferi sa Monikom Levinski.

Da Nikson nije podneo ostavku, možda bi bio osuđen u Senatu po jednoj od tri optužbe: opstrukcija pravde, zloupotreba ovlašćenja ili prkos sudskim pozivima.

U svakom slučaju, predsednik Džerald Ford, koji je bio Niksonov potpredsednik i koji ga je nasledio, pomilovao je Niksona za bilo kakve zločine i to mesec dana nakon što je Nikson podneo ostavku.

KOLIKO TRAJE POSTUPAK?

Pelosi nije dala vremenski okvir za ovaj proces, ali je rekla svojim kolegama da će to biti učinjeno "brzo".

Proces može da traje mesecima. Kod Džonsona proces je trajao 94 dana, od prve kongresne akcije do oslobađajuće presude u Senatu, tačnije od 22. februara 1868. do 26. maja 1868. godine.

Donald Tramp U slučaju smene, Trampa bi nasledio Majk Pens Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Kod Niksona je trajao 184 dana. Predstavički dom je odobrio istragu 6. februara 1974. i Nikson je podneo ostavku.

Kod Klintona proces je trajao 127 dana. Dom je odobrio istragu 8. oktobra 1998. godine, a Senat ga je oslobodio 12. februara 1999. godine.

KO POSTAJE PREDSEDNIK AKO SE TRAMP SMENI?

U slučaju da Senat osudi Trampa, predsednik će postati potpredsednik Majk Pens do kraja Trampovog mandata, koji se završava 20. januara 2020.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tasmaniski đavo

    25. septembar 2019 | 11:06

    Glup sam za politiku ali nije teško zaključiti zbig čega su se okomili na Trampa. Vladari svetom su nezadovoljni njegovim njegovim nemilitantnim ponašanjem. Nije započeo rat u Venecueli, nije podsrekivao Ukrajinu da nastavi sa ratnim delovanjem i izazivanje Rusije, nije napao Iran... Poznato je da Amerika odnosno vladari iz senke moraju da imaju stalno jedan aktivan rat jer oni jedino tako funkcionišu. Na kraju i Kenediju ode glava jer je izbegavao rat na Kubi.

  • Va

    25. septembar 2019 | 10:43

    Klinton je ubica

  • Sima

    25. septembar 2019 | 10:59

    Donalde,Srbija je uz tebe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA