≫ 

Na premijeri "Betmena" pre 7 godina u SAD dogodio se pokolj. Mnogi sada strahuju zbog "Džokera"

Film sa Hoakinom Finiksom u ulozi Džokera u bioskope stiže početkom oktobra

  • 0
Džoker Hoakin Finiks

Hoakin Finiks kao Džoker / Foto: Tanjug/AP/Niko Tavernise/Warner Bros. Pictures

Članovi porodica žrtava koje su ubijene 2012. u bioskopu tokom premijere filma "Betmen" pisali su studiju Vorner Bros jer su zabrinuti zbog nasilja u novom filmu o "Džokeru" i njegove vlasnike pozivaju da se pridruže kampanji protiv vatrenog oružja.

Među njima je i Sandi Filips, majka ubijene Džesike Gavi (24) koja kaže da je "užasnuta" trejlerima za film o "Džokeru". Ona i suprug Loni voditelji su grupe koja se bori protiv upotrebe vatrenog oružja.

- Kad sam pogledala trejlere za film bila sam apsolutno užasnuta. A onda sam malo istraživala i saznala da u filmu ima toliko nepotrebnog nasilja da sam se naježila. Mi radimo s ljudima koji su na neki način bili žrtve vatrenog oružja pa me jednostavno ljuti što tako velika firma uupšte ne vodi računa o javnosti - kazala je Filips.

Sandy Phillips

Sandi Filips, majka ubijene devojke, među onima koji su poslali pismo firmi Vorner Bros Foto: Tanjug/AP

Na premijeri Betmena ubijeno 12 ljudi

 

Ponoćna premijera filma "Vitez tame: Povratak" 2012. godine u gradiću Aurori završila je kao poprište strašnog zločina. Napad je izveo Džejms Holmes (24), maskiran u glavnog negativca iz filma. Naoružan automatskom puškom i pištoljima, odeven u pancirku i s plinskom maskom na licu, upao je u jednu od dvorana, bacio suzavac i počeo nasumično pucati po ljudima. Smrtno je stradalo 12 ljudi, a 70 ih je povređeno.

Džoker Joker Hoakin Finiks

Dvorana u gradu nakon napada 2012. na projekciji Betmena Foto: Tanjug/AP

Glumac Hoakin Finiks, novi "Džoker", nedavno je napustio intervju pošto ga je novinar upitao da li je zabrinut zbog mogućnosti da bi film mogao ljude da podstakne na nasilje.

U pismu članova porodice pobijenih stoji da ih je šokiralo to što Vorner Bros Džokera u filmu predstavlja kao junaka u sklopu simpatične priče o njegovu poreklu. Film prati Džokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouverenog negativca. Mračna drama reditelja Toda Filipsa početkom septembra osvojila je Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu.

džoker, joker, hoakin finiks

Džoker u bioskopima početkom oktobra Foto: Warner Bros. Entertainment Inc

Kandidat za Oskara

 

"Džoker" u bioskope stiže početkom oktobra, a dosad je dobio prilično dobre kritike, kao i najavu da će biti među nominovanima za nagradu Oskar.

Potpisnici pisma ne traže da se film povuče niti da se ne prikazuje.

- Želimo da svima bude jasno da podržavamo vaše pravo na slobodu govora i slobodu izražavanja, ali svi oni koji su pogledali neki film o superjunacima reći će vam da uz veliku moć ide i velika odgovornost. Zbog toga vas pozivamo da iskoristite svoj veliki uticaj i pridružite nam se u borbi za sigurniju zajednicu s manje oružja - napisali su.

Iz firme Vorner Bros nisu odgovorili na pismo. Treba istaći i da je film izazvao dosta polemika na društvenim mrežama zbog načina na koji su u njemu prikazani psihički problemi i nasilje.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA