Da li je Gretu Tunberg obraćanje u UN kvalifikovalo za dobijanje Nobela?

"Kako se usuđujete? Ukrali ste moje snove", poručila je u UN devojčica koja je 2018. započela proteste ispred švedskog parlamenta protiv klimatskih promena

  • 8
Greta Tunberg Greta Tunberg; Foto: Tanjug/AP

Švedska aktivistkinja Greta Tunberg osvojila je srca miliona ljudi i privukla mnoštvo pristalica u borbi protiv klimatskih promena zbog prekora koji je u govoru u UN uputila svetskim liderima i putnicima koji lete avionima, ali ju je to možda koštalo Nobelove nagrade za mir, prenosi Rojters.

Tunberg, jedna od malobrojnih čije su nominacije objavljene pre ceremonije dodele Nobela, a koja će biti održana u oktobru, favorit je kladionica za osvajanje te nagrade.

Ako bi je osvojila, 16-ogodišnja Tunberg postala bi najmlađi dobitnik nagrade vredne 930.000 dolara koja je, između ostalog, otišla u ruke nekadašnjih lidera Južnoafričke Republike, SAD i SSSR-a, Nelsona Mandele, Džimija Kartera i Mihaila Gorbačova.

Ona bi, takođe, postala prva dobitnica nagrade za rad u oblasti zaštite životne sredine od 2007. godine, kada su nagradu podelili američki potpredsednik Al Gor i Međuvladin panel o klimatskim promenama zbog podizanja svesti o toj temi.

Međutim, mladost, otvorenost i konfliktni pristup Tunbergove, koji su je proslavili širom sveta, predstavljaju izazov za norveški Nobelov komitet.

Greta Tunberg Greta Tunberg; Foto: Tanjug/AP

I dok liberali gledaju na nju kao na hrabru tinejdžerku koja govori istinu o klimatskim promenama, desničarski kritičari nazivaju je lažovom i licemerom, prenosi Rojters.

Pre nego što su svetski lideri na Samitu o klimi u UN dali svoja obećanja u vezi sa klimatskim promenama, 16-godišnja Tunberg uputila je u ponedeljak emotivan apel ali i prekor liderima.

- Kako se usuđujete? Ukrali ste moje snove - poručila je u UN devojčica koja je pre više od godinu dana započela proteste ispred švedskog parlamenta, a što je kulminiralo globalnim protestima protiv klimatskih promena.

- Ovo je sve pogrešno. Ne bi trebalo da sam ovde. Trebalo bi da sam u školi na drugoj strani okeana - rekla je Tunberg i dodala da su svetski lideri "ukrali" njene snove i njeno detinjstvo svojim "praznim rečima".

Greta je postala poznata širom planete sa 15 godina jer je prošle godine svakog petka bežala iz škole i ispred švedskog parlamenta protestovala protiv klimatskih promena. Njen primer sledili su vršnjaci širom sveta i tako je nastao globalni pokret "Petak za budućnost".

Ubrzo je Greta proglašena "ikonom aktivizma" i "klimatskom ratnicom", koja diskutuje rame uz rame sa vodećim stručnjacima, ali su se pojavila i pitanja "ko profitira" od njenog angažovanja, a dežurni skeptici odgovor su potražili čak i u njenom porodičnom stablu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • montenegringo

    25. septembar 2019 | 16:01

    Kaze meni dijete da moram pod hitno nesto uradim protiv zagadjenja planete! Od sutra ide peske u skolu.

  • PIXY

    25. septembar 2019 | 14:37

    Kakve veze ima njena prica sa Nobelom za mir

  • ZENN

    25. septembar 2019 | 15:16

    Inace devojcica kao i njena sestra ima Aspergens sindrom( oblik autizma--kao i sindrom prisile to jest ima potrebu da nesto ponavlja ili proverava i na desetine puta) pa radi toga nikada nije ni isla u skolu. NJen pradeda je prvi u svetu poceo da govori o klimatskim promenama. sto su njeni roditelji i iskoristili uz pomoc jednog marketinskog strucnjaka (koje li slucajnosti taj strucnjak za manipulaciju je prijatelj porodice) Inace sa devojcicom se uopste nemoze komunicirati ,ako ne govori o onome sto zeli postaje veoma agresniva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA