≫ 

Bela kuća objavila detalje razgovora dvojice predsednika: Tramp je tražio istragu Bajdena

Detalji koje je Bela kuća otkrila u sredu ujutro su beleške razgovora koji su vodili američki zvaničnici koji su ih slušali

  • 1
Volodimir Zelenski, Donald Tramp Foto: AP/Tanjug

Bela kuća objavila je detalje telefonskog razgovora između američkog predsednika i njegovog ukrajinskog kolege, zbog kojeg je pokrenuta istraga protiv Donalda Trampa.

Oni pokazuju da je Tramp 25. jula pitao predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da istraži demokratskog kandidata Džoa Bajdena, čiji je sin radio za ukrajinsku naftnu firmu.

Tramp je negirao da je uskratio američku vojnu pomoć Ukrajini ukoliko ne pokrene istragu, piše BBC.

Američki predsednik je obećao u utorak da će biti objavljen "potpuni, potpuno deklasifikovani transkript" poziva od 25. jula. Ali detalji koje je Bela kuća otkrila u sredu ujutro bile su beleške razgovora koji su vodili američki zvaničnici koji su ih slušali.

Šta piše u beleškama?

Tramp spominje Zelenskom kako je Džo Bajden, kao potpredsednik SAD-a, lobirao u Ukrajini 2016. godine da se otpusti glavni tužilac, Viktor Šokin.

Kancelarija Šokina otvorila je istragu o Burismi, kompaniji za prirodni gas u kojoj je Hanter Bajden bio član uprave.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Drugi zapadni zvaničnici pozvali su na otpuštanje Šokina zbog percepcije da je bio popustljiv prema korupciji.

- Druga stvar, mnogo se priča o Bajdenovom sinu. Bajden je zaustavio krivično gonjenje i mnogi ljudi žele da saznaju o tome, pa sve što biste mogli da uradite sa glavnim tužiocem bilo bi sjajno - citiran je Tramp.

- Bajden se hvalio da je zaustavio krivično gonjenje, pa ako možete da pogledate to. Zvuči mi užasno - dodao je Tramp.

Telefonski razgovor Zelenskog i Trampa dogodio se nekoliko dana pošto je šef Bele kuće naložio zamrzavanje američke pomoći Ukrajini, vredne skoro 400 miliona dolara.

- Pobrinućemo se za to i radićemo na istrazi slučaja - odgovorio je Trampu Zelenski, koji je Trampa zamolio da ukrajinskim organima dostavi dodatne informacije ako postoje, prenosi BBC.

Zahvalivši Trampu, Zelenski je rekao da je tokom prethodne posete SAD odseo u Trampovoj kuli u Njujorku.

Tokom poziva, američki predsednik je takođe tražio od Zelenskog da sarađuje sa američkim tužiocem Vilijamom Barom i ličnim Trampovim advokatom Rudijem Džulijanijem, kako bi razmotrili to pitanje, prema objavljenim beleškama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drekavac

    25. septembar 2019 | 16:52

    U cemu je fora sad, ono sve je tako al' nelegalno si saznao pa si sad' ti kriv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA