≫ 

Kako je Žak Širak prkosio Americi i dobio nadimak "buldožer", a bio zaljubljen u lepoticu Amerikanku

Bio je predsednik Francuske u dva mandata i gradonačelnik Pariza 18 godina

  • 10
Žak Širak Jacques Chirac Foto: Tanjug/AP

Žak Širak, bivši predsednik Francuske u dva mandata, preminuo je danas u 86. godini života, potvrdila je njegova porodica agenciji Franc pres. Ostaće upamćen i kao predsednik koji je poveo svoju zemlju u zajedničku valutu Evrope, ali i po tome što je predvodio međunarodno protivljenje američkoj invaziji na Irak.

Kao predsednik Francuske od 1995. do 2007. godine, Širak je tražio više rešenja za svoju zemlju i Evropsku uniju i zalagao se za "multipolarni" svet koji bi mogao da uravnoteži američku i anglosaksonsku dominaciju.

Predsednik je prvo ušao u vladu pod Šarl de Golom 1960-ih, a poznat je po tome što je prkosio Americi.

Širak je vodio opoziciju u UN koja se protivila američkoj invaziji na Irak 2003. godine, operaciji koja je na kraju otkrila da zemlja nije imala oružje za masovno uništenje. Bio je prvi francuski predsednik koji je prepoznao odgovornost države u deportaciji Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Takođe je skovao frazu koja postala orijentir francuske klimatske politike: "Naša kuća gori, a mi smo slepi za to", rekao je u govoru 2002. godine.

Nakon završetka mandata, Širak je bio optužen za korupciju u godinama kada je bio gradonačelnik Pariza, postavši prvi bivši šef Francuske kojem se sudilo i koji je osuđen od Drugog svetskog rata.

Bivši predsednik, koji nije bio na suđenju 2011. godine zbog bolesti, proglašen je krivim za zloupotrebu gradskih sredstava u korist svojih pristalica i političke stranke. Dobio je uslovnu kaznu zatvora i nije uložio žalbu.

Žak Širak Jacques Chirac Foto: Tanjug/AP

"Buldožer"

Kolege su mu dale nadimak "buldožer" kada je bio ministar 1960-ih godina. Širak je ljutito pokazao svoj talent za pobunu kada je raskinuo vezu s tadašnjim predsednikom Valerijem Žiskarom d’Estenom 1976. godine i odustao od mesta premijera.

Sledeće godine je u trci pobedio njegovog kandidata i postao prvi izabrani gradonačelnik Pariza, a na ovoj poziciji bio je 18 godina, dok je istovremeno obavljao i druge političke funkcije.

Žak Širak Jacques Chirac Elizabet Tejlor prima medalju grada Pariza od gradonačelnika Širaka 1985. godine Foto: Tanjug/AP

Na kraju je ušao u Jelisejsku palatu, gde se borio da razvije vojne kapacitete EU kako bi delovale nezavisno od Severnoatlantske federacije pod vođstvom SAD.

Zagovornik francuskog "kulturnog izuzetka", Širak je na putu u Vijetnam 2004. godine rekao da će povećana i nesmetana upotreba engleskog jezika u celom svetu dovesti do "globalne subkulture".

"Medena pita"

Paradoksalno, jedna od ranih stranih strasti Širaka, kojeg će kasnije zanimati ruska književnost, azijska umetnost i sumo rvanje, bila je Amerika. U intervjuima, Širak se prisećao da je njegova prva verenica bila američka lepotica, koja mu je tepala "medena pita" i vozila je pink kabriolet. Takođe, napisao je i tezu o razvoju luke u Nju Orleansu.

Žak Širak Jacques Chirac Širak sa suprugom Bernadet Foto: Tanjug/AP

Širak je rođen u Parizu, 29. novembra 1932. godine i školovao se u najboljim srednjim školama francuske prestonice.

Kratko je radio kao pomorac na teretnom brodu, borio se kao oficir u francuskoj vojsci tokom rata za nezavisnost Alžira, ali je i prao sudove u restoranu tokom letnjeg kursa na Harvardu.

Video: Ko je bio Žak Rene Širak?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PAOK

    26. septembar 2019 | 15:44

    A sto se nije pobunio protiv bombardovanja Srbije? Neka ga slave u Iraku, ovde je zlocinac i tacka. Putuj igumane!

  • Aaa

    26. septembar 2019 | 17:30

    A zasto ovoliko tekstova o njemu. Umro,i trebalo bi da je dosta informacija vezano za njega. Precutno bi procitao naslov i to je to. Vise nam je stete donio,nego koristi. Prema tome..... Malo je politicara(sirom svijeta),koji se nisu ogrijesili o nas! Boli sve to!!!

  • Đorđe

    26. septembar 2019 | 16:26

    U francuskoj ga ganjali tužbom za mito i korupciju dok je bio gradonačelnik!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA