• 4

Šveđani žele da izbace iz škola istoriju pre 18 veka, profesori negoduju: To je bolesno

Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kada je Švedska bila velika sila (1611-1718) i vladala zemljama oko Baltičkog mora izbriše iz istorijskih udžbenika za najmlađe

  • 4

Šveđani nameravaju da izbace iz škola svu istoriju stariju od 18. veka i da se učenici koncentrišu na Holokaust, Hitlera, Drugi svetski rat i postmoderni period s kraja 20. veka.

- Nema više starog Rima, drevne Grčke, nema više učenja o velikom švedskom carstvu - najavljuje švedski Odbor za obrazovanje, koji predlaže da se predmet istorija radikalno promeni, javlja portal Svd.de.

Više vremena u obrazovanju nameravaju da daju pitanjima polova, klimatskim promenama i migraciji, dok u višim razredima, koje pohađaju učenici uzrasta od 13 do 15 godina, više neće biti predavana istorija koja datira od pre 1700. godine, prenosi B92.

Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kada je Švedska bila velika sila (1611-1718) i vladala zemljama oko Baltičkog mora izbriše iz istorijskih udžbenika za najmlađe.

- Revidirani planovi nastave rezultat su nedostatka vremena za učenje istorije u školama - tvrdi Odbor za obrazovanje.

Učenici viših razreda moraju više da se koncentrišu na 19. vek, na Holokaust, Hladni rat i ideje koje su oblikovale Švedsku tokom posleratne ere, navodi Odbor.

Ova namera, međutim, izazvala je otpor kod profesora istorije.

skola, ucenici, ucenik, djak, đak, ranac, knjige

Foto: Pixabay

- To je grozno, bizarno i apsurdno - tvrdi istoričar Dik Harison.

On ističe da je prisiljen da reaguje i ukazuje na činjenicu da je "drevna istorija" potrebna.

- Sve što nas okružuje je nasleđe starih Grka - napominje Harison i upozorava da će, ako predlog postane stvarnost, Šveđanima širom sveta biti neugodno.

On je predlog za "skraćivanje istorije" u Švedskoj nazvao "bolesnim".

Video: Baka Ruža je jedina živa rođaka Čučuk Stane: Imala je zakopano blago, sve su nam ukrali

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • nemam

    Moje je misljenje da treba "skratiti" istoriju. Cinjenica je da istoriju pisu pobednici i da nista nije tacno. Npr. navodno su nas Turci porazili u Kosovskom boju, a nije tako. Cemu onda istorija? Toliko nebitnih podataka, godina, imena... da se coveku slosi. Sta ce kome to? I ostale predmete treba skratiti. Uvesti kroz igru i kreativnost da deca uce, a ne samo napamet teorije, teoreme, bubanje i sl. Danas deca ne znaju ekser da zakucaju. Ne znaju ni makaze da drze. Nema vise one stare skole, a to iz razloga sto svaka vlast hoce da uvede neke svoje ideje umesto da "prepisu" malo od pametnijih.

  • Imenjak

    Najpametnije

  • Srba

    Ma čemu da uče i o Hici. Sve preskočiti i neka uče o švedskim akcionim..

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima