• 0

Socijalisti ponovo odneli pobedu na izborima u Portugalu: Na vlasti ostaju još 4 godine

Nova vlada će morati da se suoči sa brojnim izazovima, poput izlaska Velike Britanije iz EU

  • 0

Portugalska Socijalistička partija osvojila je većinu glasova na opštim izborima održanim danas, zahvaljujući čemu će ostati i naredne četiri godine na vlasti, pokazali su preliminarni rezultati.

Socijalisti su, prema trenutnim rezultatima, osvojili između 36 do 40 odsto glasova, međutim mogli bi da imaju manji broj poslanika nego ranije, zbog čega je moguće da će formirati koaliciju sa nekom od stranaka, prenosi AP.

Nakon prethodnih izbora, oni su formirali koaliciju sa Portugalskom komunističkom strankom i radikalnim Levičarskim blokom.

Na izborima je glavna opoziciona stranka, centralno-desničarska Socijaldemokratska partija osvojila između 24 i 28 odsto glasova, Levičarski Blok od devet do 12 odsto, Portugalska komunistička stranka od pet do sedam odsto, a Hrišćansko-demokratska stranka od 2,4 do pet odsto glasova.

Lider Socijalista i aktuelni premijer Antonio Кošta kada je stupio na dužnost pre četiri godine obećao je da će ukinuti mere štednje uvedene tokom evropske finansijske krize, a sada je njegova vlada spremna da iskoristi dobitke ekonomskog oporavka u poslednjih godina.

Кako se navodi, nova vlada će morati da se suoči sa brojnim izazovima, poput izlaska Velike Britanije iz EU, budući da je ta zemlja glavno izvozno tržište Portugalije.

Agencija Rojters prenosi da su se pristalice socijalista okupile ispred sedišta gde slave izborne rezultate.

- Ovo je velika pobeda za stranku koja će obezbediti stabilnu četvorogodišnju vladu - rekao je generalni sekretar stranke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima