• 0

Milion migranata uhapšeno je na granici SAD i Meksika u poslednjih godinu dana

SAD su 2019. godine suočene ilegalnim ulascima iz Meksika, uglavnom državljana centralnoameričkih država koji beže od nasilja i siromaštva

  • 0

Gotovo milion migranata i njihovih pomagača uhapšeno je u SAD na granici s Meksikom od oktobra 2018. godine do sada, što je najviše za 12 godina, kaže šef američke granične policije.

Operacije na jugozapadnoj granici SAD su dostigle gotovo milion za fiskalnu godinu 2019, koja je završena krajem septembra, rekao je Mark Morgan na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

SAD su 2019. godine suočene ilegalnim ulascima iz Meksika, uglavnom državljana centralnoameričkih država koji beže od nasilja i siromaštva. Taj priliv je izazvao krizu na granici s pretrpanim prihvatnim centrima i očajnim sanitarnim uslovima.

migranti, meksiko, putovanje

SAD su 2019. godine suočene ilegalnim ulascima iz Meksika Foto: Tanjug/AP

Uprkos "politici nulte tolerancije" na granici prema porodicama, uz hapšenje roditelja i stavljanje dece u prihvatne centre, hapšenja su dostigla vrhunac od 144.000 u maju. Od tada broj uhapšenih opada i u septembru je iznosio 52.000, rekao je Morgan.

Da bi smanjila broj dolazaka neželjenih stranaca, američka vlada vrši pritisak na Meksiko da rasporedi trupe na svojoj južnoj granici da bi sprečio dolazak migranata, većinom iz Salvadora, Hondurasa i Gvatemale.

Meksiko je prihvatio da tražioci azila čekaju u Meksiku da njihov predmet bude rešen u SAD. Sada je 51.000 ljudi u toj situaciji.

Hurricane Patricia,  uragan Patriša

Deca su u prihvatnim centrima Foto: Tanjug/AP

Sporazumi o saradnji s centraloameričkim zemljama, odakle dolaze migranti su zaključeni sa SAD, ali udruženja za odbranu ljudskih prava ocenjuju da te zemlje nisu ni dovoljno sigurne, niti dovoljno bogate da prihvate migrante.

Administracija predsednika Donalda Trampa, kome je prioritet borba protiv ilegalne imigracije, gradi zid duž 3.200 kilometara granice s Meksikom.

Ukupno je svega 115 kilometara opremljeno novim sistemom zaštite koji obuhvata fizičku barijeru, rasvetu i puteve za patroliranje, rekao je Mark Morgan. On je dodao da do 2020, kada Tramp izađe na izbore za drugi mandat, granična policija očekuje da će taj sistem biti produžen na 700 kilometara granice.

(Telegraf.rs/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima