≫ 

Upravo je počela operacija "Mirno proleće" na severu Sirije: Erdogan naredio vazdušne udare

Turske trupe počele su sa upadom u Siriju što ih može dovesti u direktan konflikt sa Kurdima

  • 49

Turski predednik Redžep Tajip Erdogan objavio je na Tviteru da je turska operacija na severoistoku Sirije započela. Kurdi su saopštili da su turski vojni avioni već počeli da izvode vazdušne napade, prenosi AP.

Turske trupe počele su sa upadom u Siriju što ih može dovesti u direktan konflikt sa Kurdima.

Erdogan je obavestio naciju, ali i ceo svet da je počela operacija "Mirno proleće". Dodao je da je cilj operacije da eliminiše pretnju terorizma.

Cilj Turske je da stvori "bezbednu zonu" u kojoj neće biti kurdskih boraca koje Turska smatra teroristima. Takođe, Ankara želi da u ovoj zoni naseli 3,6 miliona sirijskih izbeglica koji se trenutno nalaze u Turskoj.

Meta ove operacije nisu samo kurdski borci, već Turska veruje da su oni u savezu sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK). Takođe meta su i teroristi Islamske države, kaže Erdogan.

- Turske oružane snage, zajedno sa Sirijskom nacionalnom armijom upravo su počele operaciju Mirno proleće protiv PKK/YPG i terorista Islamske države na severu Sirije. Naša misija je da sprečimo stvaranje koridor terorizma na našoj južnoj granici i da donesemo mir na tu teritoriju. Operacija će neutralizovati pretnju koja postoji po Tursku i dovesti do stvaranja sigurne zone, zbog koje će se sirijske izbeglice vratiti svojim kućama. Očuvaćemo sisirjski teritorijalni integritet i osloboditi lokalne zajednice od terorista - napisao je Erdogan.

Sirijski državni mediji objavili su snimke zabeležene u Ras al-Ajnu na kom se vide ratni avioni na nebu kao i dim koji je nastao nakon udara iz vazduha.

Amerikanci napustili Kurde

Predsednik SAD Donald Tramp povukao je američke trupe, ali se protivi turskoj akciji i rekao je da će Turska snositi ekonomske posledice ukoliko "pređe crvene linije".

Kurdi su bili ključni saveznik SAD u borbi protiv Islamske države.

Tramp je ipak u utorak naglasio da Sjedinjene Države nisu "napustile" Kurde iz Sirije.

- Napuštamo Siriju, ali apsolutno nismo napustili Kurde, divne ljude i izvrsne borce. Finansijski i oružjem ćemo pomoći Kurdima - napisao je Tramp na Tviteru.

(Telegraf.rs/N. Zdravković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    9. oktobar 2019 | 15:40

    Eto, vidite vi to.Svaka drzava se brani od terorizma i separatizma.Turska ne samo sto to radi u svojoj drzavi nego evo cak to radi i na prostoru tudje drzave.Dok nama ta ista Turska osporava nase pravo koje se tice separatizma na Kosovu.Sto pre Srbi shvate da pravo u politici ne potice od pravde nego od motke bolje ce da im bude.Samo motka.Sto veca to bolja.

  • Ha

    9. oktobar 2019 | 15:47

    Padace opet Ruski avioni

  • Ekica

    9. oktobar 2019 | 16:41

    Jadna Siria...prva drzava na svetu..sa najvise istorijom...svi je jasu..mala zemlja..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA