Italijanski odbornik poručio: I deca srpskih enklava na Kosovu, poput Grete, treba da govore u UN

Za razliku od Grete i njenih suza, kako navodi Stefano Pavezi, odbornik italijanske Lige u gradu Milanu, deca iz srpskih enklava na Kosovu koja žive u izuzetno teškim uslovima, nisu dobila priliku kao pomenuta devojčica

  • 3

Histerija oko devojčice Grete Tunberg, koja je dobila priliku da govori u UN o klimatskim promenama, išla je toliko daleko, da su mnogi bili razočarani kada je Nobelova nagrada za mir otišla u ruke etiopskom premijeru Abiju Ahmedu.

Za razliku od Grete i njenih suza, kako navodi Stefano Pavezi, odbornik italijanske Lige u gradu Milanu, deca iz srpskih enklava na Kosovu koja žive u izuzetno teškim uslovima, nisu dobila priliku kao pomenuta devojčica.

- Bilo bi sjajno kada bi srpska deca iz enklava dobila priliku da ispričaju svoje priče u UN ili Evropskom parlamentu o tome koliko je težak njihov život na Kosovu postao nakon 1999 - poručuje Pavezi za Kosovo Onlajn.

- Italijanski mediji u potpunosti ignorišu situaciju i informacije koje dobijamo su u potpunosti lažne. Zato se naša asocijacija zove "Glas u tišini" (Una voce nel silenzio). Naša misija je da damo šansu tim neispričanim pričama - rekao je on na pitanje koliko se uopšte u Italiji zna o situaciji u kojoj se nalazi srpska zajednica na Kosovu.

O Zemanovoj inicijativi da bi Češka trebalo da povuče priznanje Kosova, koju je, kako je navedeno, zvanični Prag odbacio i da li bi slična inicijativa mogla da bude pokrenuta i u Italiji on kaže da je pokrenuta peticija u kojoj se od italijanske vlade traži da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države.

Greta Thunberg Greta Tunberg - Foto: Tanjug/AP

- Italijanski parlament se spremao za debatu o tome, ali s obzirom na to da se sprema promena vlasti u Italiji, ne znam u kojem pravcu će sve otići - kaže Pavezi.

- Za razliku od Vatikana, gde je sva vlast u rukama pape, u Italiji postoje različite partije i pogledi na stvari - kaže Pavezi na konstataciju da Vatikan, za razliku od Italije, nije priznao nezavisno Kosovo.

On je istakao da često odlazi na Kosovo, na svakih šest meseci, kako bi posetio enklave i još bolje razumeo trenutnu situaciju.

O činjenici, da se iz EU niko ne obazire na to što ljudi u 21. veku moraju da žive u enklavama, a da su crkve i manastiri na meti napada on kaže da EU, ima samo poslovne interese i da, kako kaže, ne brine o običnim ljudima i njihovim patnjama.

- Takođe je Brisel posredovao u kreiranju mišljenja da je Srbija neka zla država i da su Srbi ubijali i mučili milione ljudi. Ali sve što je potrebno da se razuverite je da posetite Srbiju i odmah ćete uvideti kakve su to laži - zaključio je Pavezi.

(Telegraf.rs/Kosovo Onlajn)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA