Škola u Engleskoj zabranila roditeljima korišćenje mobilnih telefona na igralištu

Škola se nada da će se nova pravila pozitivno odraziti na psihičko zdravlje dece i pomoći u razvoju njihovih govornih sposobnosti

  • 1

Osnovna škola Sent Piter u britanskom gradu Lei zabranila je roditeljima dece koja je pohađaju korišćenje mobilnih telefona na školskom igralištu. Uprava škole odlučila se na ovaj potez kako bi podstakla roditelje da više komuniciraju sa svojom decom nakon završetka njihovog dana u školi.

U jednom od postova na društvenim mrežama objavljeno je: "Koliko vas je toliko zaokupljeno razgovorom s kolegom na mobilnom telefonu da svoje dete zaboravite da zagrlite i pitate ga o tome kako je provelo dan u školi", piše Independent.

Škola se nada da će se nova pravila pozitivno odraziti na psihičko zdravlje dece i pomoći u razvoju njihovih govornih sposobnosti.

- Molimo vas da izdvojite vreme kako biste poslušali svoje dete i porazgovarali s njim. Moć govora ima ogroman učinak na razvoj detetovih jezičkih sposobnosti. Zaista je srceparajuće videti roditelje toliko zaokupljene mobilnim telefonima da svoju decu i ne pozdravljaju kada dođu da ih pokupe iz škole - piše na Fejsbuku.

Škola je poboljšanje mentalnog zdravlja dece postavila kao jedan od svojih prioriteta, a od ove godine učenicima se u sklopu školskog programa nude i časovi joge.

- Škola konačno pripada nama i mi ćemo određivati pravila u nadi da će ih roditelji poštovati jer je nauka dokazala koliko međuljudska komunikacija može da doprinese boljem zdravstvenom stanju dece i ljudi uopšteno - dodala je direktorka

Pisac Filip Pulman takođe je prošle godine pozvao roditelje da ostave mobilne telefone i više vremena posvete razgovoru sa decom. Njegovi komentari usledili su nakon studije kojom je utvrđeno da gotovo polovina petogodišnjaka i šestogodišnjaka u Velikoj Britaniji u školi ostvaruje slabiji uspeh zbog ograničenog vokabulara.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr d

    16. oktobar 2019 | 23:19

    eeee da tako nesto normlano mora da postane zakon, kuda idemo?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA