≫ 

Evropski gradovi u kojima se koriste najveće količine kokaina: U Londonu dnevno čak 23 kilograma

Analiza potrošnje kokaina po glavi stanovnika pokazala je da se najviše ove droge koristi u Bristolu, slede Amsterdam, Cirih i London

  • 4

Kokain je sve čistiji i jeftiniji, pokazuje nova evropska studija.

Samo u Londonu se svakog dana "potroši" oko 23 kilograma prvoglasnog kokaina ulične vrednosti 2,75 miliona funti.

Od 15 gradova u kojima se konzumira najviše kokaina po glavi stanovnika, čak pet je u Švajcarskoj - Cirih, Sen Galen, Ženeva, Bazel i Bern.

Analiza potrošnje kokaina po glavi stanovnika pokazala je da se najviše ove droge koristi u Bristolu, slede Amsterdam, Cirih i London.

Ako se posmatra ukupna prosečna "potrošnja", najviše se potroši u Londonu (23 kilograma), što je i očekivano s obzirom na broj stanovnika.

To znači da u Londonu svakog dana cirkuliše 567.445 doza kokaina, koji vredi oko 2,75 miliona funti.

Kokain, droga, zaplena

Foto: Tanjug/AP

Godišnja vrednog londonskog trižišta - oko milijardu funti, što je oko osam tona, piše Skaj njuz, preneo je RTS.

Po ukupnoj dnevnoj potrošnji, nakon Londona, sledi Barselona (12,74 kilograma), Amsterdam (4,62 kilograma) i Berlin (4,62 kilograma).

Ova kolicina podrazumeva upotrebu čistog kokaina i ne uključuje anestetike popud lidokaina i benzokaina, supstance koje se mešaju sa prvoklasnom drogom.

Dr Leon Baron, forenzičar Kings koledža u Londonu, objasnio je za Skaj njuz da su istraživači došli do podatka da je potrošnja kokaina u Londonu ujednačena tokom radne nedelje, a da tek malo skoči za vikend.

- To je suprotnost u odnosu na druge gradove gde se tokom vikenda vidi vrlo izražena rekreativna upotreba. Ovo znači da je kokain svakodnevna, uobičajena droga u Londonu - istakao je dr Leon Baron.

Prema pisanju Skaj njuza, tržište je poslednjih godina postalo sve konkurentnije, pošto je u trgovinu uključeno sve više kriminalnih grupa.

Uz porast konkurencije, po zakonu tržišta, cena opada. Poslednjih nekoliko godina cena stagnira na oko 40 funti po gramu.

Sve organizovaniji mračni veb, na kom može lako da se nabavi bilo koja droga, takođe, je doprineo porastu konzumacije kokaina.

Iako je cena opala, čistoća ove droge se povećala i sada iznosi između 30 i 40 odsto.

Poređenja radi, pre 10-ak godina taj procenat se kretao između tri i pet odsto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    21. oktobar 2019 | 04:08

    Tek u Americi... Tu se koristi kao dobar dan... Zato nisu ni napisali jer bi ovi ostali gradovi bili smešni... U Južnoj Americi cena čistog 5-7 $ gram a to je ovima u komšiluku... Strašno šta je po planeti... Ali manje više kokain, daleko daleko su opasnije ove nove droge što su čista hemija... Jednostavno prže mozak turbo brzinom...

  • Zeljko

    21. oktobar 2019 | 06:39

    A gde je Beograd u ovom sosu, mi trošimo manje jer dileri kidaju 80% čistoće koke i proizvode vise, inače bi bili prvi u svetu :-)))))

  • nikolas

    21. oktobar 2019 | 07:43

    TAMO GDE SU VELIKE PARE TAMO ELITA SMRKCE,POLITICARI,MENADZERI,ADVOKATI,SUDIJE ,BANKARI,LEKARI ,FABRIKANTI,POLICAJCI -NEMA ZABAVE-PARTIJA BEZ CISTOG KOKAINA ALI TO JE TAKO VEC 3DECENIJE !!! TO JE NAJ UNOSNIJI POSAO U SVETU KOJI SE RACUNA U MILIJARDAMA DOLARA GODISNJE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA