≫ 

Zašto Kinezi očajnički žele na Zapad, pa su spremni da rizikuju svoje živote?

Skoro 10 miliona međunarodnih migranta od ukupnog broja od 258 miliona čine kineski državljani, podaci su Instituta za migracije (MPI).

  • 4
Kamion Eseks mrtva tela Engleska Foto: Tanjug/AP

Smrt 39, najverovatnije kineskih državljana nađenih u kamionu u Velikoj Britaniji, šokirala je čitav svet. O žrtvama koje su nađene u hladnjači malo se zna. Nema podataka kako su stigli i kako su uopšte prešli brojne granice.

Policija je pokrenula istragu zbog ubistva, istraga je otvorena i u Belgiji s obzirom na to da je kamion najverovatnije krenuo odatle, a britanski premijer Boris Džonson apelovao je da se odgovorni uhvate i privedu pravdi.

Ali jedno pitanje muči sve. Zašto bi državljani jedne zemlje, koja je ujedno i druga najveća ekonomija sveta, želeli na ovakav način da dođu u Britaniju.

Brojke

Skoro 10 miliona međunarodnih migranta od ukupnog broja od 258 miliona čine kineski državljani, podaci su Instituta za migracije (MPI). To znači da je Kina četvrta zemlja na listi po broju migranata koji odlaze iz zemlje.

Većina njih, skoro 2,5 miliona, žive u Sjedinjenim Američkim Državama, 712.000 nalazi se u Kanadi, a 473.000 u Australiji.

Ubrzan ekonomski rast u poslednjoj deceniji je, prema MPI, dramatično proširio kineski "geoplitički i ekonomski korak širom planete".

U Velikoj Britaniji, na primer, više od 730.000 viza izdato je kineskim državljanima, 25 odsto od ukupnih 2,9 miliona, a to je ujedno i porast od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Mo Robinson, vozač kamiona smrti Kamin u kom su nađena tela i osumnjičeni vozač; Foto: Facebook/Mo Robinson/Tanjug/AP

Ko odlazi?

Uvek se prvo pretpostavi da migriraju pripadnici najnižih slojeva u društvu, da oni traže niskokvalifikovane poslove i da beže od terora. Ipak, to nije uvek tačno, posebno kada se radi o kineskim migrantima.

- Postoji veliki opseg migracija iz Kine, tako da imate sve, od nekvalifikovanih, srednjekvalifikovanih, pa sve do visokokvalifikovanih - rekla je za CNN Natalia Banulesku-Bogdan iz MPI.

Obično, migranti koji putuju u Evropu ili SAD nisu oni "najsiromašniji od siromašnih", jer su im za selidbu potrebni određeni iznosi, bez obzira na to da li migriraju legalno ili ne.

- Ako putujete regularnim kanalima morate da mislite o svojim pasošima, vizama. Ako putujete nelegalnim putevima, krijumčarenje takođe može mnogo da košta - dodala je ona.

Putevi bogatih

Kineska migracija ima nekoliko oblika. Kvalifikovani građani te zemlje jednostavno odlučuju da žive drugačije od njihovih nekvalifikovanih sunarodnika, kažu stručnjaci.

- Imate puteve migracije za vrlo kvalifikovane ljude u akademskim krugovima, u naučnim i tehnološkim sektorima koji bi mogli da ih odvedu u SAD i druge zemlje sa visokim primanjima. A možda će imati puteve građevine u Afirici ili istočnoj Evropi - dodala je Banulesku-Bogdan.

Prema podacima MPIm između 10 i 20 odsto kineskih migranata nalazi se u Africi, a kada su u pitanju socioekonomski status, zanimanje i godine veoma su raznoliki.

Mnogi kineski studenti studiraju u inostrantsvu, takođe.

Kineski biznismeni, Kinezi Foto-ilustracija:Profimedia/Alamy

Moderno ropstvo

Prema godišnjem izveštaju britanske vlade za 2018, Kina je četvrta najčešća zemlja porekla za žrtve modernog ropstva u Velikoj Britaniji, iza same Britanije, Albanije i Vijetnama.

Tokom 2017. godine prijavljeno je da su 293 potencijalne žrtve modernog ropstva u Velikoj Britaniji poreklom iz Kine, saopštila je vlada.

Ipak, ekonomisti navode da je broj ilegalnih kineskih migranata u Velikoj Britaniji i dalje mali u poređenju sa onima na Mediteranu, kao što su Španija i Italija, jer je u Britaniju mnogo teže ući.

- Naravno, ilegalnih kineskih imigranata ima u svim evropskim zemljama. Italija je velika destinacija. Oni su napunili tekstilnu industriju u Italiji gde su voljni da rade za male plate. Italija ima veliku "ekonomiju u senci" gde možete da našete mnogo migranata iz Kine i sa Bliskog istoka - naveo je ekonomista Kristijan Dastman.

Zašto su spremni da rizikuju?

U Kini, ogromna migracija sa ruralnih i urbanih područja pokrenula je ekonomski procvat, dok su penzione reforme takođe pomogle da se kineski grašani izbace iz siromaštva.

- Kina se dramatično razvila, siromaštvo se dramatično smanjilo, ekonomske okolnosti su se poboljšale, a upitno je da li će se to nastaviti u budućnosti - dodao je on.

Prema podacima Instituta za migraciju, kineski migranti sele se iz mnogih razloga tokom godina, uključujući političku represiju, politiku jednog deteta i studije.

Video: Britanska policija pronašla 39 tela u prikolici kamiona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    25. oktobar 2019 | 12:21

    To su verovatno demostranti beze od zakona.

  • IQ

    25. oktobar 2019 | 13:06

    Prvo Kineza u Kini ima 1 milijarda i 300 miliona ljudi.Nije to prcija od 3 milona, pa da se pitamo.Nadje se neko ko hoce preko? Ali pitanje je ovo sa kamionom, pa jos kolonijalna engleska? Englezi su to samo lazi i obmane.

  • komsija

    25. oktobar 2019 | 12:35

    Zbog komunizma. Šta kao ne znate kakva je represija tamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA