• 1

On je ubica i to je priznao: Zbog spora dve teritorije zabranjeno mu je da odgovara za zločin

U sredu popodne je Čan Tong Kai napustio zatvor Klirvoter Bej Rod u Hongkongu kao slobodan čovek. Taj 20-godišnjak je tu proveo 29 meseci – zbog pranja novca

  • 1

Jedan građanin Hongkonga je na Tajvanu ubio svoju devojku i to je priznao. Ali, ako bi ga Hongkong izručio Tajvanu, to bi značilo da to ostrvo priznaje kao nezavisnu državu koja nije deo Kine. Zato je ubica na slobodi.

U sredu popodne je Čan Tong Kai napustio zatvor Klirvoter Bej Rod u Hongkongu kao slobodan čovek. Taj 20-godišnjak je tu proveo 29 meseci – zbog pranja novca.

On je međutim priznao mnogo teži zločin – ubistvo. Ali budući da ga je počinio na Tajvanu, do daljeg on za taj zločin neće da odgovara.

Razlog su specijalni odnosi Hongkonga i Tajvana. Hongkong zvanično pripada Kini, ali na polju pravosuđa uživa posebna prava. Tako je recimo isključena mogućnost izručivanja kriminalaca Narodnoj Republici Kini, Makau ili Tajvanu.

Tajvan sebe vidi kao nezavisnu državu koja je, iako faktički nezavisna od Kine, izolovana na svetskoj diplomatskoj bini. Kada bi Tajvan uspeo da se sa Honkongom dogovori o izručenju Čan Tong Kaija, bio bi to diplomatski uspeh za vladu u Tajpehu. To bi onda značilo da se radi o zvaničnom dogovoru dve suverene države – Kine i Tajvana.

zastava tajvan

Zastava Tajvana; Foto: Vikimedija

Ubistvo iz ljubomore

O čemu se radi? U februaru prošle godine je Čan sa svojom devojkom Pun Hiu Ving, takođe iz Honkgonga, bio na odmoru na Tajvanu. Upoznali su se bili malo ranije. Kada je Čan doznao da je Pun u petom mesecu trudnoće sa svojim bivšim dečkom – udavio ju je iz ljubomore. Njen leš je sakrio u kofer koji je ostavio u jednom parku.

Čen se vratio u Hongkong i nikome nije pričao šta se desilo. Ali izdale su ga finansijske transakcije koje je obavljao karticom ubijene devojke. Njeni roditelji su pre toga prijavili nestanak. Za vreme saslušanja, Čen je priznao zločin kao i gde je sakrio telo.

Nakon toga je Tajvan podneo zahtev za izručenje – ukupno tri puta – znajući da Hongkong tome neće da udovolji. Tamošnji zakon zabranjuje izručenje stanovnika Honkonga na „kineske teritorije izvan područja Hongkonga“.

Do sada ova bivša britanska kolonija, koja je 1997. vraćena Kini, ima ugovor o izručenju sa 20 zemalja, u nekim slučajevim su mogući i izuzeci. Ali izručenja u centralnu Kinu, Makao i Tajvan još uvek su tabu.

Na kraju je Čen dobio zatvorsku kaznu zbog "pranja novca" i zloupotrebe tuđe kartice. Zbog ubistva mu nije suđeno jer se ono nije desilo na teritoriji Hongkonga.

Hongkong protest

Protesti u Hongkongu; Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Kontroverzan zakon o izručenju

Šefica uprave Hongkonga Kerli Lam je zato ovog februara pokušala da promeni zakon o izručenju. Otpor protiv tog predloga zakona se pretvorio u masovne proteste – demonstranti se boje da bi time građani Hongkonga mogli biti izloženi neograničenoj političkoj samovolji kineskog pravosuđa. U međuvremenu je predlog zakona povučen, ali se protesti nastavljaju.

Puštanje Čana na slobodu daje celom slučaju novu političku dimenziju. On je prošle sedmice Keri Lam pismeno saopštio da je spreman da se pojavi ped tajvanskim sudom.

- Ja sam spreman da otputujem na Tajvan i tamo odslužim kaznu za ono što sam učinio - stoji u pismu.

Kako je do te promene u njegovom stavu došlo nije sasvim jasno, postoje sumnje da su mu u tome pomogli neki službenici kineske vlade.

Sigurno je međutim da bi, ako ga proglase krivim, Čan na Tajvanu mogao da bude osuđen na smrt.  Tamo smrtna kazna još postoji, a prošle godine je izvršeno jedno pogubljenje. Trenutno na Tajvanu 43 osobe sede u ćelijama za osuđenike na smrt.

Da li je griža savesti kod Čana zaista tako velika da je spreman da ode i u smrt?

Ali malo je verovatno da će do toga doći. Hongkong odbija ne samo da izruči Čana, već i uopšte da sarađuje sa tajvanskom policijom. A sa Tajvana traže da im se dostave dokazi i da se Čan privede kako ne bi zataškao neke dokaze.

Ali Hongkong na to ni ne pomišlja. Sekretar Hongkonga za pravosuđe Džon Li Ka-Čiu ne vidi razloga da se protiv Čana preduzimaju dalji koraci.

- On je slobodan čovek - naglašava Džon Li.

Video: U Hong Kongu izleteo metro iz šina. Da li ovo ima veze sa protestima protiv Kine

(Telegraf.rs/Dojče vele)

Komentari

  • ina

    Onda je to dvostruko ubojstvo jer je bila trudna znaci ubio i nerodjeno djete i oso na slobodu svasta koji svet

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima