≫ 

Tri važna pitanja posle likvidacije lidera Islamske države Al Bagdadija

Tramp je naveo da je misija započela pre otprilike dve nedelje, iako je vodeći zvaničnik sirijskih Kurda tvrdio da su kurdske snage pomagale u određivanju mesta gde se nalazi Bagdadi prethodnih pola godine

  • 5

Lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi ubijen je u Siriji, a svetsku vest saopštio je u Beloj kući predsednik SAD Donald Tramp. Sada, kada lidera Islamske države više nema, postavljaju se tri važna pitanja.

- Prošle noći Sjedinjene Drževe privele su pravdi najtraženijeg lidera terorista na svetu. On je bio bolestan i razuzdan čovek i sada ga više nema - rekao je Tramp u obraćanju narodu.

Kako tvrdi Tramp, Bagdadi je aktivirao prsluk sa eksplozivom nakon što je doveden u ćorsokak u podzemnom tunelu u Idlibu u Siriji. Predsednik SAD je takođe naveo da je u eksploziji poginuo Bagdadi (48) i njegovo troje dece.

Bela kuća je navela da u operaciji nije poginuo nijedan Amerikanac, dok je sa druge strane ubijeno petoro protivnika koji su se nalazili u Bagdadijevom skrovištu.

Lider Islamske države Abu Bakir el Bagdadi, islamska drzava Foto; Tanjug/AP

Kako se sve ovo desilo?

Detalji oko operacije u kojoj je Al Bagdadi ubijen tek treba da budu otkriveni. Prema pojedinim novinskim izveštajima, trupe elitne vojne jedinice "Delta Force" operaciju su izvele iz baze u Iraku uz podršku CIA i kurdskih snaga, piše "Vašington post".

Tramp je naveo da je misija započela pre otprilike dve nedelje, iako je vodeći zvaničnik sirijskih Kurda tvrdio da su kurdske snage pomagale u određivanju mesta gde se nalazi Bagdadi prethodnih pola godine.

Visoki zvaničnik iračke obaveštajne službe rekao je za "Post" da su hapšenja i ispitivanja koja su izvršili irački agenti takođe pomogla u pronalaženju Bagdadijeve lokacije.

Tramp je u nedelju pozdravio rad američkih obaveštajnih službi.

Prema pisanju "Njujork tajmsa" operacija izvlačenja Bagdadija skoro je bila osujećena nedavnim predsednikovim potezom iznenadnog povlačenja trupa iz Sirije.

- Trampovo naglo povlačenje američkih snaga sa severa Sirije poremetilo je pažljivo planiranje i prisililo zvaničnike Pentagona da preduzmu rizičnu, noćnu raciju pre nego što je nestala njihova sposobnost kontrole trupa i špijuna i izviđačkih aviona. Bagdadijeva smrt dogodila se uprkos Trampovim postupcima - piše "Tajms".

ISIS, džihadisti, islamska država, teroristi Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Da li je ovo tačka preokreta u ratu protiv Islamske države?

Iako ova teroristička skupina nije javno potvrdila smrt svog lidera, njegova bolna i ponižavajuća smrt je simboličan udarac za ekstremističku grupu, koja je u velikoj meri usvojila svoju propagandu oko Bagdadija.

Godine 2014, Bagdadi je proglasio islamski "kalifat" sa propovedaonice istorijske džamije u iračkom gradu Mosul i postavio se na čelo krvoprolića teokratke pseudo države koja je klala, zarobljivala i zlostavljala stanovništvo.

Pola decenije kasnije, međutim, Islamska država nema teritorijalnu vlast i u većem delu postoji u decentralizovanim ćelijama po seoskim predelima u Siriji i Iraku.

Analitičari kažu da su ove ćelije u velikoj meri autonomne i samofinansirajuće i možda neće trpeti mnogo zbog preglasavanja rukovodstva organizacije.

Ipak, postavljaju se pitanja o sposobnosti militanata da se pregrupišu postanu pretnja.

- Njihov oporavak je vrlo spor, njihova organitacija je krhka, a ubistvo Bagdadija je za njih loš trenutak. Iako su se verovatno pripremili za ovaj trenutak, teško će moći da osigiraju da organizacija ostane netaknuta - navodi Hasan Hasan iz Centra za globalnu politiku.

Abu Bakr al Bagdadi, lider džihadističke grupe Islamska država Foto: Tanjug/AP/Militant video

Šta ovo znači za Trampovu politiku prema Siriji?

Tramp se u obraćanju u nedelju zahvalio Rusiji, Turskoj, Irak, pa čak i sirijskom režimu na saradnji sa SAD u o ovoj misiji. Samo je na kratko pomenuo pomoć koje su pružile Sirijske demokratske snage.

Kurdi su sa druge strane u nedelju objavili da su u misliji locirali i ciljali i Bagdadijevu "desnu ruku".

Činilo se takođe, piše "Vašington post" da je Tramp željan da se vrati svojoj naraciji o povlačenju, ponavljajući pomalo istorijski sumnjiv stav da su Turci, Kurdi i drugi osuđeni na večni rat, a iskoristio je priliku da pomene i naftu.

Video: Ovo je mesto gde je ubijen vođa Islamske države Al Bagdadi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draza

    28. oktobar 2019 | 22:41

    Kolko puta gine ovaj covek

  • Milorad

    28. oktobar 2019 | 22:36

    Koliko sam pismen, ja pročitah da ga niko nije likvidirao, sam je sa decom otišao, znači aktivirao eksploziv. Ali verujem da je to Američka patka.

  • Aleksandar

    29. oktobar 2019 | 07:21

    Ali bitno je da je Americks vojska bas jako osigurala naftna polja..to jedino brani ljudska prava, nafta.. skole, bolnice, putevi, civili, deca, rat, izbeglice, unisteni domovi i zivoti.. ali naftna nalazista su bezbedna, zahvaljuci Americi! Hvala..ko je taj,ko veruje.. ljudi umiru, ali nafta je bezbedna..zlocinci americki..sve najbole vam zelimo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA