• 23

Kraj rasprave posle 35 godina: Američki Kongres proglasio genocidom zločin nad Jermenima

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je sa 405 glasova za i 11 protiv rezoluciju u kojoj se ističe da je ubistvo 1,5 miliona Jermena u današnjoj Turskoj od 1915. do 1923. godine genocid

  • 23

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom zvanično priznaje da je masovno ubistvo Jermena pre jednog veka, koje je počinilo Otomansko carstvo, bilo genocid, što je Turska osudila.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je sa 405 glasova za i 11 protiv rezoluciju u kojoj se ističe da je ubistvo 1,5 miliona Jermena u današnjoj Turskoj od 1915. do 1923. godine genocid, prenosi Rojters.

Rezoluciju je predložio demokratski poslanik i predsednik jermenskog kokusa Adam Šif koji je njeno usvajanje tražio 19 godina.

- Kada vidimo slike preplašenih kurdskih porodica na severu Sirije, koje pakuju svoje stvari u kola i beže iz svojih domova daleko od turskih bombi i pljačkaških milicija, kako možemo da kažemo da su zločini od pre jednog veka prošlost - rekao je Šif.

Jermenija genocid

Foto: Wikipedia/public domain

Turska je odmah osudila rezoluciju o genocidu nad Jermenima, kao i rezoluciju o uvođenju sankcija Ankari koju je Predstavnički dom usvojio na istoj sednici.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da rezolucija o genocidu nema nikakvih istorijskih ili pravnih osnova.

U saopštenju se dodaje da je to besmislen politički korak koji samo ide na ruku jernemskom lobiju i anti-turskim grupama.

Turska prihvata da je mnogo Jermena poginulo u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali se ne slaže oko broja poginulih i negira da su ubistva bila sistematski orkestrirana i da počinjen genocid.

Ankara gleda na strano mešanje u ovo pitanje kao na pretnju za suverenitet Turske.

Rezolucija je usvojena posle 35 godina rasprava u SAD o tom pitanju i to u trenutku povecanih tenzija zbog upada Turske na sever Sirije, čime ce se dodatno zategnuti odnosi.

Video: Kako je Oluja promenila Knin?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Nista amerikanci nisu bolji od turaka. Ubijanja,otimacine,iskoristavanje su sve sami epiteti siledjija.

  • Realan

    A to što su Srpski partizani 1944. U Vojvodini ubili najmanje 35000 što Mađara što ovdašnjih Švaba, kako to nazvati nego ratnim zločinom.

  • Dragan popovic

    Bravo! A kada ce Srbi da se izbore da se proglasi genocidom ubistvo 700 000 Srba, pokrstavanje i proterivanje stotine hiljada i ubistvo 20 000 srpske dece u logorima od strane Hrvata za vreme NDH?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima