• 0

Nju Delhi se guši u smogu, odloženo desetine letova: Situacija je opasna

Indeksi zagađenja pokazali su da je kvalitet vazduha u indijskoj prestonici u nedelju došao do opasnog nivoa

  • 0

Stanovnici indijske prestonice već nedelju dana udišu rekordno visoke nivoe smoga, dok lokalna vlada preduzima hitne mere kako bi se izborila sa opasno zagađenim vazduhom u Nju Delhiju.

Letovi u međunarodnoj vazdušnoj luci u Nju Delhiju u nedelju su odloženi i preusmereni jer piloti nisu mogli da vide pistu od gustog smoga, piše CNN.

- Vidljivost je bila toliko loša da je 37 letova, uključujući barem jedan međunarodni, preusmereno iz gradske međunarodne vazdušne luke Indira Gandi - rekao je visoki službenik aerodroma.

Indeksi zagađenja pokazali su da je kvalitet vazduha u indijskoj prestonici u nedelju došao do opasnog nivoa. Glavni ministar Delhija Arvind Kejriwal napisao je na Tviteru da je u celoj Severnoj Indiji zagađenje postalo "nepodnošljivo".

Nju Delhi Indija zagađenje vazduha

Građani nose maske zbog zagađenja; Foto: Tanjug/AP

U Nju Delhiju je proglašeno vanredno zdravstveno stanje, gde su vlasti obustavile posao na gradilištima i uspostavile nove saobraćajne kontrole ograničavajući broj automobila na putu. Škole su zatvorene i većina stanovnika koji to mogu priuštiti - ostaju kod kuće.

Pravilo vožnje naizmeničnim danima

Vlasti u Nju Delhiju ograničavaju vožnju privatnih vozila naizmeničnim danima radi kontrole zagađenja u prestonici Indije, koja je i dalje pod toksičnim smogom.

Mera ograničava privatna vozila sa neparnim registarskim tablicama da voze neparnim datumima, dok je na parne datume dozvoljena upotreba automobila sa tablicama sa parnim brojevima.

Vlasti kažu da će gotovo 1,2 miliona registrovanih vozila u Delhiju biti van saobraćaja svakog dana tokom dvonedeljnih ograničenja, prenosi AP.

Nju Delhi je jedan od najzagađenijih gradova na svetu, a vlasti su već proglasile vanredno stanje javnog zdravlja i naložile zatvaranje škola.

Video: Evo koliko vazduha tačno istisne kamion kada protutnji pored vas

(Telegraf.rs/CNN/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima