≫ 

Protesti u Barseloni zbog posete kraljevske porodice: Separatisti zapalili sliku kralja Filipa

To je bila prva poseta kraljevske porodice Kataloniji nakon što su pre tri nedelje izrečene osuđujuće presude katalonskim zvaničnicima zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine

  • 2
Katalonija Španija protest kralj Felipe Foto: Tanjug/AP

Nekoliko hiljada građana Barselone lupalo je u kuhinjsko posuđe i uzvikivalo "Katalonija nema kralja", na protestu koji je održan juče u znak protesta povodom posete španske kraljevske porodice prestonici Katalonije.

Kralj Filip, njegova supruga Leticija i dve ćerke prisustvovali su dodeli nagrada mlade princeze Ðirone, a mesto gde se svečanost održavala obezbeđivali su jaki kordoni policije, koja je i blokirala okolne ulice, prenosi Rojters.

Katalonija Španija protest kralj Felipe Foto: Tanjug/AP

To je bila prva poseta kraljevske porodice Kataloniji, autonomnoj pokrajini na severoistoku Španije, nakon što su pre tri nedelje izrečene osuđujuće presude katalonskim zvaničnicima zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

- U Kataloniji ne sme biti mesta nasilju, netoleranciji, niti nepoštovanju prava i sloboda drugih - rekao je kralj u kongresnom centru gde su njegove reči bile popraćene aplauzom i povikom "Živeo kralj".

Pojedini učesnici protesta palili su fotografije kralja i nosili katalonske zastave, dok su pojedinci pokušavali da se probiju do kordona policije.

Katalonija Španija protest kralj Felipe Foto: Tanjug/AP

Jedna učesnica protesta rekla je da je poseta kralja čista provokacija.

- Postali smo republikanci jer nas Madrid tretira kao koloniju - rekao je drugi učesnik protesta koji je koristio pištaljku.

U Španiji će 10. novembra biti održani parlamentarni izbori.

Video: Gori Barselona, bukvalno! Sukobi demonstranata i policije se oteli kontroli

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA