• 1

Plan za žičaru u starom Jerusalimu podiže tenzije: Ići će iznad palestinskih kuća, sve do Zida plača

Kritike se nižu zbog političkih tenzija, ali i iz estetskih razloga

  • 1

Izraelska vlada je odobrila kontroverzni projekat žičare u Jerusalimu, koja će prevoziti hiljade putnika na sat iznad palestinskih domova.

Vlasti kažu da je ideja da se podstakne turizam, izbegnu zastoji u saobraćaju, i da olakša pristup Zidu plača, jednom od najsvetijih mesta za judaizam.

- Čekali smo 2.000 godina da se da se vratimo Zidu plača (Zapadnom zidu) i nedopustivo je da saobraćajni zastoji sprečavaju hiljade ljudi da se ispred njega mole - kazao je Moše Kalon, izraelski ministar finansija.

Ali, mnogi Palestinci vide ovaj plan kao pokušaj da se učvrsti prisustvo Izraela u istočnom Jerusalimu, koji međunarodna zajednica većinom smatra palestinskom teritorijom pod izraelskom okupacijom.

Njihov zvaničnik Hanan Ašravi kazao je da je ovaj projekat ilegalni napad na okupiran palestinski grad i njegovo stanovništvo, koje tu vekovima živi.

Postoje i druge kritike, koje nemaju veze s politikom - neki veruju da bi moderna žičara naružiti jedinstvenu panoramu Jerusalima. Tako je i UNESKO protestovao zbog plana koji predstavlja pretnju autentičnom karakteru starog Jerusalima.

Video: U istoj noći kada je goreo Notr Dam, vatra je zahvatila džamiju u Jerusalimu

(Telegraf.rs/Telegraph.co.uk)

Komentari

  • Zu

    Alo e kako to da vi pravite zicaru a mi ne smemo od opizicije.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima