Šta je otkriveno na prvom javnom saslušanju o Trampovom opozivu?

Vilijam Tejlor, američki diplomata u Ukrajini, rekao je na saslušanju koje su prenosile velike američke informativne mreže da se Donald Tramp više "zanimao" za pokretanje istrage o Bajdenu u Ukrajini nego za za stanje u toj državi

  • 2
Saslušanje opoziv Tramp

Foto: Tanjug/AP

Najviši američki diplomata u Ukrajini u prvom javnom saslušanju u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa optužio ga je da je vršio pritisak na Ukrajinu da sprovede istragu koja bi mu politički koristila.

Spreman na borbu i tvrdeći da je nedužan, milijarder je čvrtsto obećao da će "ljagu" koja mu je nanesena ovom istragom sprati sa sebe tako što će osvojiti drugi mandat na predsedničkim izborima u decembru 2020. godine.

Tejlor rekao da je Trampa više interesovao Bajden nego stanje u Ukrajini

 

Vilijama Tejlora su demokrate, koji vode proces protiv republikanskog predsednika, izabrali da počne niz saslušanja koja je prenosila televizija, zajedno s još jednim karijernim diplomatom Džordžom Kendom, visokim zvaničnikom Stejt departnemnta i stručnjakom za Ukrajinu.

Demokrate sumnjiče republikanskog milijardera da je zloupotrebio predsednička ovlašćenja kada je od Kijeva zatražio da sprovede istragu o bivšem potpredsedniku Džou Bajdenu, koji ima dobre izglede da se takmiči s njim na sledećim izborima.

Vilijam Tejlor, američki diplomata u Ukrajini, rekao je na saslušanju koje su prenosile velike američke informativne mreže da se Donald Tramp više "zanimao" za pokretanje istrage o Bajdenu u Ukrajini nego za za stanje u toj državi.

Priredio je iznenađenje kada je pod prisegom rekao da je ovih dana saznao da je američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondland dao tu izjavu 26. jula, odmah nakon razgovora s predsednikom Trampom.

Saslušanje opoziv Tramp

Vilijam Tejlor; Foto: Tanjug/AP

Okvir istrage je jasan, istakao je demokrata Adam Šif, predsednik odbora. Je li Tramo "pozvao Ukrajinu da se umeša u naše izbore? Je li zloupotrebio ovlašćenja?" pitao je demokrata koji ovom postupku želi da da svečan ton poverivši u sredu dobar deo svojih pitanja profesionalnom parlamentarnom istražitelju.

Republikanski poslanici su Tejlorovo svedoćenje opisali kao "rekla-kazala" jer su svi njegovi navodi iz druge ili treće ruke, a ne nešto što je on sam čuo. Istakli su takođe kako je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, na kog je Tramp navodno vršio pritisak i ucenjivao ga zamrzavanjem američke pomoći, više puta rekao kako nije osećao nikakav pritisak.

Optužio i Đulijanija

 

Dvojica svedoka saslušana u sredu svoje tvrdnje su već izneli u oktobru u parlamentu iza zatvorenih vrata.

Tejlor je u svom iskazu u sredu rekao da je s Ukrajinom bio uspostavljen "neregularan" diplomatski kanal kako bi se štitili interesi koji idu "protiv dugoročnih ciljeva američke politike".

Taj paralelni diplomatski kanal nadzirao je lični advokat Donalda Trampa Rudi Đulijani, dodao je.

- Sredinom avgusta postalo mi je jasno da je Đulijanijevo nastojanje da zakuva političke istrage počelo da truje veze Kijeva i Vašingtona - rekao je on.

Tramp i Erdogan

Foto: Tanjug/AP

U kolumni koju je objavio "Vol strit džurnal" Đulijani je ocenio da je "Bajdenovo ponašanje vredelo da se pomnije istraži".

Bajdenov sin Hanter postao je 2014. član je upravnog odbora ukrajinske energetske kompanije Burisma kada je njegov otac postao glavni čovek za Ukrajinu i primao 50.000 dolara mesečno mada nije bio stručan ni za Ukrajinu ni za energiju. Potpredsednik je zapretio predsedniku Petru Porošenku uskraćivanjem američke pomoći kako bi ga prisilio da otpusti glavnog državnog tužioca koji je istraživao korupciju u Burismi i interesovao se, između ostalog, i za Hantera Bajdena.

Tramp tvrdi da nije gledao saslušanja

 

Predsednik Tramp je u sredu rekao kako je previše zaposlen da bi prva javna saslušanja u istrazi o opozivu gledao dok je bio na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

- Imam previše posla da bih to gledap. To je lov na veštice, to je obmana, imam previše posla - rekao je on.

Još desetak saslušanja predviđeno je u Kongresu do 20. novembra. Ovakvim brzim tempom opozicija poručuje da ne želi da gubi vreme s obzirom na moguće glasanje o opozivu američkog predsednika u Kongresu.

S obzirom na republikansku većinu u Senatu, nije verovatno da će Tramp da bude opozvan jer poslednju reč ima gornji dom.

Video: Najveći Trampov blam ikada: 1775. naši su Englezima oteli vojni aerodrom

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    14. novembar 2019 | 12:46

    Чудна логика данашњег времена !Трамп је крив зато што хоће да открије Бајденове злочине ???Ситуација у Украјини је страшна баш због Бајдена и банде око њега .Бајденов син директно умешан у пљачку Украјине и друге злочине .Хиљаде живота су изгубили људи у Украјини због Бајдена ,Клинтонке ,.....и то није злочин , али је злочин што Трамп хоће да се то открије ????Нисам љубитељ Трампа али гори су они који су нанели злочине да би зарадили паре .Људи ,пробудите здраву логику .БУДИМО ЉУДИ !!!!!

  • duci

    14. novembar 2019 | 12:13

    Nista cula,rekla kazala bla bla bla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA