≫ 

Japanski car proveo noć sa Boginjom sunca Amaterasu

Bez ovog najsvetijeg šinto rituala novi car Naruhito ne bi mogao da bude suvereni vladar Japana sa božanskim pravima

  • 3

Ovo je prvi put u istoriji da najšira javnost ima pristup ritualu Dahandži-sai. Japanski car Naruhito proveo je noć između četvrtka i petka sa Boginjom sunca što je poslednja faza pre punopravnog vladarskog statusa. Car je prošao hodnicima Dahandžikou kompleksa koji su izgrađeni posebno za ovu priliku u dvorištu carske palate. Šinto sveštenici su svećama osvetljavali put dok su pred njim išli dostojanstvenici noseći carske regalije. Kao i svi drugi u procesiji i carica Masako je odevena u beli kimono sa tradiconalnom frizurom osuberakaši. Ali samo je car imao pristup ritualnom kompleksu. Ovo je vrhunac dugotrajnog obreda krunisanja i njegova treća i poslednja faza.

Japanski car i šinto sveštenici Japanski car i šinto sveštenici - Kyodo News via AP/ Tanjug

Da bi stupio na presto novi car mora da prođe tri ritualne radnje. Prva je "Predaja svetih blaga" kada se princu prestolonasledniku daje mač pod imenom Kusanagi, ogledalo pod imenom Jata no Kamagi i komad žada oblika pasulja pod imenom Jašakani no Magatama. Ovi predmeti simbolizuju vrline: junaštvo, mudrost i dobrotu. Prema tradiciji ovo su bili predmeti koje je Amaterasu dala svom sinu Džinmu prvom japanskom caru.

Car Naruhito Car na Tronu hrizantema - Foto: Tanjug/AP

Drugi ritual se održava u staroj prestonici Kjotu i tu se novi car fizički penje na Presto hrizantema. Pre toga on tri sata obaveštava duhove predaka o svojoj nameri da vlada, ovom delu rituala ne prisustvuje niko osim sveštenika i cara. Potom se car penje na svoj tron, a nakon toga carica i prestolonaslednik zauzimaju svoja mesta uz njega. Ostatak ceremonije je manje-više političko preuzimanje dužnosti uz standardne državničke i vojne počasti.

Poslednja faza je ceremonija Dahandži je način odavanja zahvalnosti i noćna svetkovina u čast Boginje sunca Amaterasu Omikami. Za nju se veruje da je pramajka cele carske dinastije koja vlada neprekidno Japanom od 660 godine pre Hrista, odnosno punih 2679 godina! Pošto provede noć sa njom japanski car i sam postaje Bog i Japanom vlada božanskim pravom. Pisani izvori o ovom običaju datiraju od pre 1000 godina. Naruhito je postao car pošto je njegov otac Akihito abdicirao 30. aprila u osamdesetpetoj godini zbog zdravstvenog stanja.

Video: U Japanu postoji jedini živi bog na svetu

(Đorđe Radivojević/Ruptly)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Silvija

    16. novembar 2019 | 12:11

    "Provesti noć" u našem jeziku znači imati odnose sa nekim,zar ne? Da li japanski car vara ženu sa boginjom? Je l boginja od krvi i mesa ili pojam?

  • Rs

    16. novembar 2019 | 12:13

    Čista glupost i praznoverje

  • Sara

    29. novembar 2019 | 18:55

    Rituali spadaju u domen duhovnosti. Zato su značajni i važni!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA