Početak kraja narko-kartela u Meksiku? Tramp će ih proglasiti teroristima, a to ih može uništiti

Donald Tramp otkrio da ima u planu da meksičke kartele napada dronovima

  • 9

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će proglasiti meksičke narko-kartele terorističkim organizacijama zbog njihove uloge u trgovini drogom i ljudima. Taj potez znači da će SAD imati mogućnost da prošire svoje akcije protiv kartela, a Trampov cilj je i da potpuno porazi ove grupe.

Ministarstvo spoljnih poslova Meksika saopštilo je da neće dozvoliti Americi da krši suverenitet zemlje.

Ova Trampova odluka usledila je nakon masakra koji se dogodio 4. novembra na severu Meksika kada su pripadnici kartela ubili tri žene i šestoro dece, pripadnike mormona, prenosi BBC.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Šta je Tramp tačno rekao?

Trampu je u utorak postavljeno pitanje da li planira da kartele proglasi terorističkim grupama i da počne da ih napada dronom. Na to je predsednik odgovorio da je to u planu i da će za to biti potrebno 90 dana.

- Znate, tako nešto nije jednostavno, morate da prođete proces, i proći ćemo - rekao je predsednik.

Dodao je i da je meksičkom predsedniku Andresu Manuelu Lopezu Obradoru rekao da su SAD voljne da pokrenu operacije protiv kartela i to unutar teritorije Meksika.

- Već sam mu ponudio da uđemo unutra i da očistimo teritoriju, on zasad odbija, ali u nekom trenutku će to morati da bude učinjeno - naveo je Tramp.

Kulijakan Meksiko sukob nasilje El Čapov sin Ovidije Guzman "Rat" na ulicama Meksika; Foto: Tanjug/AP

Šta će ovo da znači?

Kada neka grupa bude proglašena za terorističku organizaciju u SAD, državljanima je zabranjeno da joj na bilo koji način pružaju podršku.

Njeni članovi, takođe, ne mogu da uđu više u SAD, a ukoliko se već nalaze na njenoj teritoriji, biće deportovani.

Ukoliko se otkrije da neko finansira grupu, naređuje se blokada novca i odmah se obaveštava i Ministarstvo finansija.

Stručnjaci smatraju da će na ovaj način da bude pogođeno i snabdevanje kartela oružjem koje potiče iz SAD.

Tokom ove godine američka vlada je objavila studiju u kojoj se navodi da je više od 150.000 komada oružja iz američkih fabrika povezano sa meksičkim kartelima.

Zakon o antiterorizmu predviđa i da će svi koji kupe oružje u SAD namenjeno kartelima biti suočeni sa mnogo oštrijim kaznama.

Sa druge strane, neki stručnjaci smatraju i da bi ova Trampova odluka mogla da zakomplikuje pregovore kartela i meksičke vlade.

El Čapo Gusman,  El Chapo, El Čapo; Foto: AP/Tanjug

Šta je odgovorio Meksiko?

Ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard je rekao da je Meksiko jasno stavio do znanja da odbija američku ponudu i da neće dozovoliti kršenje suvereniteta. Takođe je dodao i da je Meksiko posvećen praćenju organizovanog kriminala.

Dodaje se, međutim, i da će se o ovome diskutovati sa američkim državnim sekretatom Majkom Pompeom.

Meksiko, kako kaže, želi da uvede mere kojim će da smanji protok novca i oružja iz SAD do kartela i ulaže napore da spreči kretanje droge preko svoje teritorije ka SAD.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obradorje rekao da njegova zemlja neće prihvatiti stranu intervenciju protiv kartela.  

- Naš problem će rešiti Meksikanci. Ne želimo nikakvo mešanje bilo koje druge države - rekao je Lopez, koji se zalaže za nekonfliktni pristup kartelima, ali je njegova politika često na meti kritika.

Ovidio Guzman Lopez Meksiko sin El Čapa Ovidio Guzman; Foto: Tanjug/AP

Koliko su snažni karteli?

Meksički brutalni rat narko-kartela dosad je odneo na desetine hiljada života. Samo u 2017. godini, više od 30.000 ljudi je ubijeno u zemlji, a stopa ubistava se od 2006. utrostručila.

Moćne grupe krijumčara se bore za prevlast na određenoj teritoriji. Takođe, karteli kontolišu velike teritorije, a oni su takođe odgovorni i za korupciju u politici, ubistva i kidnapovanja.

Ranije ove nedelje je najmanje 12 policajaca ubijeno u zasedi u zapadnoj državi Mičoakan. Veruje se da je napad izvršio kartel Džalisko.

U incidentu koji se dogodio u oktobru, hiljade pripadnika kartela Sinaloa opkolili su bezbednosne snage u gradu Kaliakan, uzeli su ih za taoce i tako naterali vladu da oslobodi uhapšenog Ovidia Guzmana, sina Hoakina Guzmana "El Čapa".

Američka vlada je opisala Sinaloa kartel kao jedan od najvećih u svetu.

Njegov nekadašnji lider Hoakin Guzman je u julu osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Uprkos tome, ovaj kartel i dalje zarađuje milijarde od trgovine narkoticima širom SAD, Evrope i Azije.

Kartel Džalisko zarađuje je "težak" više od 20 milijardi dolara i jedan je od glavnih snabdevača sintetičkih droga na kontinentu.

Video: Pao El Čapo mlađi: Uhapšen sin najvećeg narko bosa današnjice

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OPREM DOBRO

    28. novembar 2019 | 07:38

    I UČK je proglašen za terorističku organizaciju pa ste sada prijatelji.

  • Ruzmarin

    28. novembar 2019 | 07:23

    Pricao sam sa jednim Meksikancem kad sam radio na Aljasci i kaze mi da Tramp uopste nije lud sto se tice zida. Da je Meksiko narkokartelska drzava.

  • Dika

    27. novembar 2019 | 20:34

    U Meksiku...?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA