• 0

I Mađari nezadovoljni rezultatom PISA testiranja: Đacima nije pomogla ni reforma obrazovnog sistema

Đaci su imali 470 poena u čitanju, 477 u matematici i 481 kada je reč o nauci. Ipak, to nije bilo dovoljno da mađarska javnost bude zadovoljna rezultatima

  • 0

Mađarski đaci koji su prošle godine rešavali PISA test, takođe su podbacili. Iako su bolje rangirani u odnosu na prošli put kada je testiranje obavljeno, mađarski 15-godišnjaci nalaze se iza poljskih i estonskih.

U odnosu na 2015, Mađari su 2018. nešto bolji. Đaci su imali 470 poena u čitanju, 477 u matematici i 481 kada je reč o nauci. Ipak, to nije bilo dovoljno da mađarska javnost bude zadovoljna rezultatima.

Da podsetimo, OECD je juče objavio rezultate PISA testiranja na kom je prvo mesto ubedljivo zauzela Kina. Na drugom mestu je Singapu, a slede ga Makao i Hongkog. Na petom mestu je Estonija koja je najbolje rangirana evropska država.

Pisa testiranje

Konačna rang-lista; Printscreen/www.oecd.org

Srbija se našla na 45. mesto i rezultati su pokazali da su srpski đaci test rešili ispod proseka. Mađarska je zauzela 33. mesto.

Mađarska vlada predvođena Fidesom smatra da je ovo malo poboljšanje rezultat obrazovnih reformi u toj zemlji. Sa druge strane, kritičari navode da su brojke samo pokazale stagniranje, odnosno da nema nikakvog napretka i da su neizbežne obimne sistemske reforme.

Kako se navodi na sajtu "Dejli njuz Hungari", kada je reč o zemljama istočne Evrope i zemljama nastalih nakon raspada SSSR od Mađarske su bolje Estonija, Poljska, Slovenija, Češka, Letonija i Hrvatska. Dok su lošije rangirane Litvanija, Slovačka, Rumunija i Bugarska.

Video: Donacija laptopova za testiranje školaraca

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima