≫ 

Psihijatri tvrde da je Tramp poludeo: "Širi teorije zavere, opasan je za naciju, Kongres da reaguje"

Troje stručnjaka upozorilo je državne instucije na opasnost koja vreba tokom istrage o opozivu predsednika

  • 5
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Grupa stručnjaka za mentalno zdravlje koju predvodi trio priznatih psihijatara apeluje na Odbor za pravosuđe u američkom Kongresu da uzme u obzir "opasno" mentalno stanje predsednika Donalda Trampa. Kako se navodi, predsednikovo zdravlje je ozbiljno narušeno zbog istrage koja se trenutno vodi protiv njega.

- Govorimo u ovom trenutku iz razloga što smo uvereni da, kako se bliži vreme mogućeg impičmenta, Donald Tramp ima stvarni potencijal da postane sve opasniji, što je pretnja bezbednosti naše nacije - naveli su profesorka Medicinske škole na Jejlu doktor Bandi Li, profesor na univerzitetu "Džordž Vašington" doktor Džon Ziner i bivši CIA profajler doktor Džerold Post.

Saopštenje će da bude prosleđeno Odboru za pravosuđe danas.

Tramp NATO samit Kažu da može da ugrozi bezbednost nacije: Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Njega će podržati još najmanje 350 profesionalaca, a trojica psihijatara su navela da su voljna da svedoče tokom istrage o opozivu predsednika.

U saopštenju se dodaje da "ignorisanje praćenja i razumevanja psiholoških aspekata impičmenta, može da dovede do katastrofalnih posledica".

- Pozivamo Kongres da ozbiljno shvati ove znakove opasnosti i da ograniči njegove destruktivne impluse. Mi i mnogi drugi smo dostupni da vam kažemo sve preporuke, kao i da edukujemo javnost tako da maksimiziramo svoju kolekitvnu sigurnost - pišu psihijatri.

Li je za "Independent" rekla da američki predsednik "širi svoje teorije zavere" i pokazuje "mnogo surovosti i osvetoljubivost u svojim brzim i ponavljajućim tvitovima". To je, kako je ona rekla znak da on udvostručuje i utrostručuje svoje zablude.

- Verujem da oni odgovaraju obrascu zabluda, a ne samo običnim lažima - dodala je ona.

Li, koja je stručnjak za prevenciju nasilja, dodala je da bi članovi Kongresa, posebno oni koji su na strani predsednika, mogli da odbace upozorenje lekara koje ona i njene kolege iznose zbog razlika u političkom mišljenju, ali je naglasila da je činjenica da upozorenja treba shvatiti veoma ozbiljno.

Donald Tramp NATO samit ručak 2 odsto Stručnjaci ga proglasili "teoretičarem zavere" Foto: Tanjug/AP

Navela je da je neophodno prepoznati da Tramp ispoljava "znake teške patologije nekoga kome je potreban viši nivo nege i ispunjava svaki kriterijum nedostatka racionalnog kapaciteta za donošenje odluka".

- Jedna stvar za koju smo obučeni da razlikujemo je šta je zdravo od onoga što je nenormalno i kada se šablon abnormalnosti uklapa, onda prepoznajemo da je u pitanju patologija. Ono što prepoznajemo je obrazac bolesti i može da izgleda kao druga politička ideologija ili drugi politički stil običnoj osobi koja nije upoznata sa patologijom, ali nama je to prepoznatljiv obrazac - rekla je ona.

Ona je objasnila i da je predsednikovo kontinuirano zauzimanje za teorije zavere zapravo javno zdravstveno pitanje zbog njegove sposobnosti da privuče članove javnosti u "zajedničku psihozu na nacionalnom nivou".

Doktor Ziner je inače opisao Trampovo stanje kao "knjiški primer narcističkog poremećaja ličnosti".

- Impičment je najveća pretnja njegovom samopouzdanju koje je doživeo do sada, a mi smo veoma zabrinuti da će njegov bes da bude još destruktivniji nego što je ranije bio - naveo je.

I doktor Post navodi da bilo kakav impičment ili gubitak na izborima u novembru sledeće godine može da bude velika trauma za Trampa i njegove pristalice.

Video: Lideri NATO- a uhvaćeni kako ogovaraju Trampa da stalno kasni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sve isto

    5. decembar 2019 | 15:07

    neka ispitaju i ostale politicare, svetske i nase koliko su normalni i obrazovani

  • Laki

    5. decembar 2019 | 16:35

    Davno već prolupao !

  • TinkerBell

    5. decembar 2019 | 17:00

    Šta oni znaju uopšte? Tramp zna više o psihologiji i medicinskoj nauci više od bilo koga u istoriji čovečanstva - pitajte ga slobodno. On će vam potvrditi. I medicinu je izmislio eonima pre Hipokrata. Svaka sličnost sa liderima u malim zemljama na brdovitom Balkanu je čista koincidencija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA