• 5

Više od 600 devojčica prodato je muškarcima, koji su ih mučili, silovali i terali na prostituciju

Vlada ne želi da stane na put trgovini sopstvenih građana, jer ne želi da naruši bliske veze sa državom odakle dolaze kupci

  • 5

Čak 629 devojaka i žena iz celog Pakistana prodate su kao neveste kineskim muškarcima i odvedene u Kinu. Listu, u koju je AP imao uvid, napravili su pakistanski istražitelji koji su odlučni da razbiju mrežu trgovine ljudima iskorišćavajući siromašne i ranjene.

Lista daje najkonkretniju cifru do sada za broj žena koje su uvučene u šemu trgovine ljudima od 2018. godine. Ali od vremena kada je sastavljena u junu, agresivni nagon istražitelja protiv mreže u velikoj meri je zaustavljen. Istražitelji kažu da je do toga došlo zbog pritiska vladinih zvaničnika koji se boje da naruše unosne veze Pakistana i Pekinga.

Najveći slučaj protiv trgovaca ljudima raspao se u oktobru, kaže AP, nakon što je sud u Fejsalabadu oslobio 31 državljanina Kine koji su bili osumnjičeni za trgovinu.

Nekoliko žena, koje je ranije ispitala policija, odbilo je da svedoči jer su bile uplašene ili podmićene u zamenu za ćutnjanje. Dve su pristale da svedoče pod uslovom da budu anonimne, jer su se plašile odmazde.

- U isto vreme vlada je nastojala da smanji istrage, vršeći ogroman pritisak na službenike iz Federalne istražne agencije (FIA), koji su istraživali mreže trgovine ljudima - rekao je Salem Ikbal, hrišćanski aktivista, koji je pomogao roditeljima da spasu nekoliko mladih devojaka iz Kine i spreči da druge budu poslate tamo.

Pakistan trgovina ljudima ženama devojkama

Ikbal, koji je pomogao da se mnoge devojčice vrate kućama Foto: Tanjug/AP

On je dodao kako su neki FIA službenici premešteni, a kada razgovaraju sa vladarima Pakistana, oni na to ne obraćaju pažnju.

Nekoliko visokih zvaničnika upoznatih sa događajima rekli su da su istrage trgovine ljudima usporile, istražitelji su frustrirani i pakistanski mediji prisiljeni da umanjuju izveštaje o trgovini ljudima. Zvaničnici su razgovarali pod uslovom anonimnosti jer su se plašili odmazde.

- Niko ne preduzima ništa da pomogne ovim devojčicama. Trgovina ljudima je u porastu, zato što znaju da mogu da se izvuku sa tim. Vlast se ne meša, na sve se vrši pritisak da se istraga obustavi - rekao je jedan zvaničnik.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nije upoznato sa listom.

- Vlade Kine i Pakistana podržavaju srećne porodice između naših ljudi na dobrovoljnoj bazi u skladu sa zakonom, dok sa druge strane imamo nulu tolerancije za odlučnu borbu protiv bilo koje osobe koja se bavi ilegalnim prekograničnim bračnim ponašanjem - saopštilo je ministarstvo u ponedeljak.

Istraga AP-a ranije ove godine otkrila je kako je pakistanska hrišćanska manjina postala nova meta posrednika, koji plaćaju siromašnim roditeljima da udaju svoje ćerke, od kojih su neke tinejdžerke, za kineske muževe, koji se sa njima vraćaju u Kinu.

Pakistan trgovina ljudima ženama devojkama

Foto: Tanjug/AP

Nakon udaje mnoge mlade su izolovane ili maltretirane, pa čak primorane i da se bave prostitucijom u Kini, a neke često kontaktiraju porodicu i mole da se vrate kući.

Hrišćani su postali mete jer su jedna od siromašnijih zajednica u Pakistanu, u kojem su većina muslimani. Mreža trgovine ljudima sačinjena je od kineskih i pakistanskih posrednika i uključuje hrišćanske službenike, uglavnom iz malih crkava, koji primaju mito da bi nagovorili svoje vernike da prodaju svoje ćerke.

Istražitelji su sastavili listu 629 žena iz pakistanskog integrisanog sistema upravljanja granicom, koji digitalno beleži putne isprave na aerodromima u zemlji. Informacije obuhvataju matične brojeve mladi, imena njihovih kineskih muževa i datume sklapanja braka.

Svi osim nekoliko brakova sklopljeni su u 2018. i do aprila 2019. Jedan od visokih zvaničnika rekao je da veruju da su porodice svih 629 žena prodali muževima.

Nije poznato koliko je još žena prodato otkako je lista napravljena, ali zvaničnici tvrde da se "trgovina nastavila".

- Posrednici iz Kine i Pakistana uzimaju između 25.000 i 65.000 dolara od mladoženje, ali samo 1.500 dolara daju porodicama - tvrdi jedan zvaničnik.

Zvaničnik, koji godinama ispituje trgovinu ljudima u Pakistanu, kaže da su mnoge žene koje su razgovarale sa istražiteljima govorile o prisilnim tretmanima plodnosti, fizičkom i seksualnom zlostavljanju, a neke su bile primorane da se bave prostitucijom.

Pakistan trgovina ljudima ženama devojkama

Jedna od žena koja je prodata Kinezu Foto: Tanjug/AP

Iako se nisu pojavili nikakvi dokazi, bar u jednom izveštaju istrage tvrdi se da su nekim žrtvama u Kini vađeni organi.

Agencija je u septembru poslala izveštaj pod nazivom "Lažni kineski brakovi" premijeru Imraku Kanu. U izveštaju se nalaze detalji o slučajevima protiv 52 kineska državljana i 20 pakistanskih saradnika u dva grada u istočnoj provinciji Pendžab, Fejsalabadu i Lahoru, kao i u prestonici Islamabadu. Kineski osumnjičeni uključivali su 31 osobu koje su kasnije oslobođene na sudu.

U izveštaju se navodi da su pronađena dva ilegalna biroa za brakove u Lahoru, uključujući jedan koji radi iz islamskog centra i medrese - prvi poznati izveštaj o siromašnim muslimanima koji su takođe bili na meti posrednika. Muslimanski sveštenik koji je umešan pobegao je policiji.

Nakon oslobađajućih presuda, pred sudovima u kojima su uhapšeni Pakistani i najmanje još 21 kineski osumnjičeni, postoje i drugi slučajevi, navodi se u izveštaju koji je premijeru upućen u septembru. Ali, Kinezi koji su optuženi platili su kauciju i napustili zemlju, kažu aktivisti i sudski zvaničnik.

Aktivisti za ljudska prava kažu da Pakistan teži da trgovinu mladama drži u tajnosti, kako ne bi doveo u pitanje sve bliže ekonomske odnose sa Kinom.

Kina je decenijama nepokolebljiv saveznik Pakistana, posebno u napetim odnosima sa Indijom. Kina je Islamabadu pružila vojnu pomoć, uključujući prethodno testirane nuklearne uređaje i rakete sposobne za nuklearno oružje.

Pakistan trgovina ljudima ženama devojkama

Kinezi koji su optuženi za trgovinu ljudima Foto: Tanjug/AP

Danas Pakistan prima ogromnu pomoć u okviru kineske Inicijative za pojaseve i puteve, globalnog napora koji ima za cilj rekonstruisanje Puta svile i povezivanje Kine sa svim uglovima Azije.

U okviru projekta ekonomskog koridora između Kine i Pakistana u iznosu od 75 milijardi dolara, Peking je obećao Islamabadu širok paket razvoja infrastrukture, od izgradnje puteva i elektrana do poljoprivrede.

Potražnja za stranim mladama u Kini ukorenjena je u stanovništvu te zemlje, u kojoj postoji oko 34 miliona više muškaraca od žena, što je rezultat politike jednog deteta koja je okončana 2015. godine posle 35 godina, zajedno sa velikom sklonošću prema dečacima koji su doveli do pobačaja devojčice i ženskih čedomorstava.

Izveštaj koji je ovog meseca objavila nevladina organizacija Hjuman rajts voč, a u kojem se nalaze podaci o trgovini ljudima od Mjanmara do Kine, navodi da je ova praksa u porastu.

Kambodža, Indonezija, Laos, Mjanmar, Nepal, Severna Koreja i Vijetnam su zemlje koje su postale izvor brutalnog posla.

- Ono što je posebno frapantno jeste kako brzo raste lista zemalja koje postaju glavni izvor u poslovanju sa mladama - navodi se u izveštaju.

Oni koji su upoznati sa problemom kažu da bliski odnosi dveju zemalja ne treba da bude razlog zbog kojeg će Pakistan da okreće glavu i bude slep na kršenje ljudskih prava nad sopstvenim građanima.

(A.M.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    Pakistan je dno dna i jadni hriščani koji žive tamo , Pakistan,Bangladeš , Avganistan , zemlje koje nisu dostojne postojanja .

  • SARA

    UŽAAAS,ALI UŽAS!!!!!

  • mire

    65 000e kakve gluposti? zene se kupuju do 5000e najvise i zene i deca

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima