• 24

Merkel u Aušvicu: Ovo ljudski um ne može da shvati. Važno je da se zločinci nazivaju pravim imenom

Poseta Merkelove Aušvicu se u Nemačkoj ocenjuje istorijskim događajem

  • 24

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je danas, po prvi put u 14-ogodišnjem mandatu na čelu nemačke vlade, bivši koncetracioni logor Trećeg rajha u Aušvicu i istakla da ono što se dogodilo u Aušvicu ljudski um ne može da shvati.

Po dolasku na stratište ona je najpre obišla muzej u kojem se nalaze mnogi predmeti bivših logoraša, ali i ostaci opreme za ubijanje ljudi.

Položila je, zajedno sa poljskim premijerom Mateušom Moravijeckim venac na "zidu smrti", ispred kojeg je ubijeno na hiljade ljudi.

Angela Merkel Aušvic

Foto: Tanjug/AP

- Važno je da se zločinci nazivaju pravim imenom, a to smo mi Nemci. Podsećanje na zločince je u našoj odgovornosti, koja nikada ne prestaje - naglasila je ona.

Merkelova je istakla da su zločini nacista u ovom logoru neodvojivi od nemačkog identiteta.

- Zločini u Aušvicu su čvrsti deo našeg nacionalnog identiteta - rekla je ona i ukazala da se zločini nikada ne smeju zaboraviti, podvući crta, niti relativizovati.

Kazala je da se i sada suočavamo sa napadom na osnovne vrednosti demokratije i opasnim revizionizmom istorije.

Angela Merkel Aušvic

Foto: Tanjug/AP

- Moramo da se suprostavimo svima koji šire predrasude prema ljudima druge vere ili porekla - poručila je Merkelova dodajući da se zbog toga mora stalno prenositi strašna priča Aušvica.

Poseta Merkelove Aušvicu se u Nemačkoj ocenjuje istorijskim događajem.

Angela Merkel, Aušvic

Foto: Tanjug/AP

Na ovom stratišku bilo je do sada tek dva kancelara.

Poslednja poseta jednog nemačkog kancelara bila je leta 1995. kada je Helmut Kol odao počast žrtvama Aušvica.

Pre njega je tadašnji kancelar Helmut Šimit 1977. kao prvi nemački kancelar obišao ovo stratište.

Inače povod za posetu Merkelove je desetogodišnjica postojanja Fondacije Aušvic-Birkenau, koja se brine o očuvanju stratišta.

Uoči posete Merkelova je obećala finansijsku podršku Fondaciji u visini od 60 miliona evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Jovan Ktć

    Šta bi tek Merkel rekla za zločine ustaša u Jasenovcu i drugim stratištima širom NDH? Naša je krivica što se o tome zna vrlo malo u svetu. Mnogima bi onda bilo lakše da shvate dešavanja 90- tih god. u bivšoj Jugoslaviji. Možemo zamisliti kako bi to Hrvati iskoristili da je bilo obrnuto, kada ovako koriste tzv.Domovinski rat da nas oblate svojim izmišljotinama u gebelsovskom stilu. Čudi me indolentnost Srbije po ovom pitanju. Mi se " okrećemo budućnosti" dok nam oni, u svakoj zgodnoj prilici zabijaju " prst u oko". Dokle više ostajemo bez jakog odgovora?

  • YYY

    Svi priznaju svoje zločine i kažnjavaju zločince samo hrvsti veličaju svoje zločince.

  • Lala

    Postovanje za Kancelarku Merkel. Malo je ljudi spremnih da priznaju zlocine I da se izvinu. Jednom je to pre oko 40 godina uradio Kancelar Vili Brant kada je u Varsavi kleknuo ispred spomenika zrtvama I izvinio se. A kod nas Balkanaca je izvinjenje za mnoge ravno izdaji. Takvi ne shvataju da su upravo oni izdajnici jer podrzavaju I opravdavaju strasne zlocine izvrsene u njihovo ime I ime njihove nacije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima