• 13

"Opasan je po demokratiju, mora da ode": Demokrate otkrile zvanične optužbe protiv Trampa

Demokrate predsednika SAD optužile za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa

  • 13

Demokrate u Predstavničkom domu iznele su danas formalne optužbe protiv predsednika Donalda Trampa.

Demokratski kongresmeni su na konferenciji za novinare saopštili da je utvrđen predlog opoziva Trampa po dva osnova - zloupotreba položaja i opstrukcija Kongresa.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Džerlod Nedler rekao je da Tramp smatra da je iznad zakona.

- Niko, pa čak ni predsednik, nije iznad zakona", rekao je Nedler.

Nedler je novinarim rekao da je Tramp ugrozio američki Ustav, podrio integritet izbora 2020. godine i ugrozio nacionalnu bezbednost.

Kako je istaknuto, Tramp predstavlja opasnost za američku demokratiju i smatraju da mora hitno da bude uklonjen sa mesta predsednika.

Adam Šif, predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za obaveštajne službe, koji predvodi aktivnosti u vezi sa istragom o opozivu, rekao je da Tramp nastavlja da zloupotrebljava položaj.

"Ovde smo danas jer predsednik nastavlja da zloupotrebljava svoju moć, nije nam ostavio izbora", rekao je Šif.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma će najkasnije do četvrtka glasati o predlogu opoziva.

Predstavnički dom u punom sastavu bi o predlogu o opozivu Trampa mogao da se izjasni naredne nedelje, a s obzirom na to da demokrate imaju većinu, gotovo je izvesno da će glasati za opoziv.

Ukoliko do toga dođe, naredni korak je suđenje u Senatu, koje bi moglo da se odigra već početkom godine, gde se dvotrećinskom većinom odlučuje da li bi Donald Tramp trebalo da bude smenjen sa mesta šefa države. U Senatu pak, većinu imaju Republikanci, koji verovatno neće glasati za smenu.

Tramp se danas ponovo oglašavao na Tviteru povodom opoziva. On je potez demokrata nazvao "lovom na veštice" i rekao da je "čisto političko ludilo smeniti nekog ko je postigao rezultate".

"Opozvati predsednika koji se dokazao kroz rezultate i stvorio najjaču ekonomiju u istoriji države, imao najuspešniji mandat ikad i, što je najvažnije, koji nije uradio ništa loše jer čisto političko ludilo", napisao je Tramp na Tviteru.

On nije štedeo ni Adama Šifa, kojeg je nazvao korumpiranim političarem.

"Napravio je užasnu i lažnu izjavu, pročitao je pred Kongresom i rekao da sam ja to izgovorio. Ipak ništa mu se nije desilo zbog ove prevare, odgovaraće zbog tog", grmeo je Tramp na Tviteru.

Podsetimo, istraga o opozivu američkog predsednika pokrenuta je krajem septembra, nakon što je uzbunjivač iz obaveštajnih službi podneo prijavu u kojoj je naveo da je zabrinut zbog telefonskog razgovora Donalda Trampa i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Navodno je Tramp tokom tog razgovora tražio od Zelenskog da istraži Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

(Telegraf.rs/I.N.)

Komentari

  • Ja

    Opasan je za demokratije jer sta je demokratija ako nije napadanje manjih zemalja i ubijanje civila. Demokratije treba da izumire i da se utvrdi neki drugi sistem. Po teoriji demokratija je super isto kao i komunizam, samo sto sve to elita iskoristi u zle svrhe.

  • SrbIN

    Demokrate u Srbiji su kao u Americi hoce na silu na vlast a demokrate haha

  • Djole

    Amerika i Britanija,su veliko zlo ovog sveta,nema gde nisu okrvavili ruke i nisu odgovarali zbog toga,zato idu u pakao i tamo im mesto.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima